Európa focitérképén a Bodola Gyula Stadion

November 11. és 17 között Európa-bajnoki selejtezőtornát rendeztek Nagyváradon és Hegyközpályiban négy utánpótlás fociválogatott részvételével. Az eseménnyel a váradi Bodola Gyula Stadion, ezáltal pedig a Pece-parti Párizs is felkerült az európai futballtérképre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A selejtezőtorna megrendezésének ötlete a Román Labdarúgó-szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójától, Marcel Puşcaştól indult. A váradi gyökerekkel rendelkező sportember szerette volna, hogy szülővárosa is felkerüljön az európai labdarúgótérképre. Az ötletet egyeztetések követték, előbb Valer Vancea, a Bihar Megyei Labdarúgó-szövetség, majd a váradi önkormányzat, főként Huszár István alpolgármester volt partner az álom megvalósításában.

Főpróba, majd selejtező
Az előkészületek már majd két hónappal a torna kezdete előtt megindultak; főpróbaként a román U17-es válogatottat látta vendégül Nagyvárad. A gárda két felkészülési mérkőzést játszott a horvátokkal, mindkettőt Hegyközpályiban. A szervezők jól vizsgáztak, így jöhetett az U19-es korosztályú Eb-selejtező megrendezésre.
A dolgok itt már komolyabbak voltak, hiszen mind a Bodola stadionban, mind Pályiban jelentős beruházásokra volt szükség annak érdekében, hogy a létesítmények megfeleljenek a nemzetközi követelményeknek. A Román Labdarúgó-szövetség és a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület partnerei a helyi önkormányzatok voltak. Várad és Pályi alpolgármesterei, Huszár István, illetve Szebeni Sándor személyesen is sokat tettek azért, hogy a selejtezőre sor kerülhessen, de a két település önkormányzata is „vette a lapot”, megteremtve a rendezéshez szükséges feltételeket. Abban, hogy Pályiban nemzetközi utánpótlás focimeccsre kerülhetett sor, nagy szerepe volt a község korábbi polgármesterének, Papp Györgynek, aki jelenleg helyi tanácsos, emellett pedig a helyi Községi Sportklub elnöke.

Váradi szereplők
A torna hat mérkőzéséből ötöt a Bodola Gyula Stadionban rendeztek meg, egyet pedig Hegyközpályiban. A négy részt vevő válogatott (a román mellett a svájci, az andorrai és a Feröer-szigeteki utánpótlás csapat küzdött a továbbjutásért) a Continental Forum Hotelben szállt meg, a játékvezetőket és a megfigyelőket, valamint a torna UEFA-ellenőrét az Elite Hotel látta vendégül. A szervezés mellett a játéktéren is voltak váradi szereplők: Ciprian Danşa partjelző és Florin Marcu tartalék játékvezető a torna azon meccsein kapott szerepet, amelyeken nem a román csapat lépett pályára. A San Marinó-i, izraeli, szlovák és orosz bírók itt-tartózkodása alatt a FIFA-minősítéssel rendelkező váradi partjelző, Octavian Şovre volt a kapcsolattartó a szervezők és a hivatalos személyek között.
A torna sikeresnek bizonyult, s nemcsak azért, mert a román válogatott továbbjutott a következő körbe. Andrei Schpier szövetségi kapitány egy váradi gyökerekkel rendelkező labdarúgót, a Bihar FC-nél nevelkedett kapust, Ionuţ Popot (jelenleg az olasz élvonalban szereplő AS Roma utánpótlás gárdájának tagja) is behívta a keretbe, sőt a svájciak elleni csoportrangadón lehetőséget is adott neki a bizonyításra. A fiatal hálóőr 86 percet játszott, s két gólt kapott, aztán kiállította őt a játékvezető, mivel gólhelyzetben kitörő ellenfelet buktatott a 16-oson belül.
A román csapat két győzelemmel (2–0 a Feröer-szigetek ellen, 2–0 Andorra ellen) és egy vereséggel (1–3 Svájc ellen) a második helyen zárta a tornát, de ez is továbbjutást ért a következő körbe. A tornán részt vevő minden csapat szerzett pontot, mivel a záró fordulóban 1–1-es döntetlenre játszott egymással az andorrai és a feröeri válogatott.
Az U19-es torna iránti érdeklődésről csak annyit, hogy érthetően a hazai csapat meccseire voltak kíváncsiak a legtöbben, a hétköznap megrendezett első és utolsó mérkőzésen 1000 körüli volt a nézőszám, a torna második napján, november 14-én, szombaton pedig több mint kétezren foglaltak helyet a stadion lelátóin.

Kedvező értékelések
A torna befejezését követő díszvacsorán az UEFA-delegátus mellett a vendégcsapatok képviselői is köszönetet mondtak a szervezőknek fáradozásaikért. A sikeres lebonyolításban további négy Várad közeli község – Bors (Bátori Géza polgármester és Rácz Szabolcs, a helyi Viitorul FC elnöke), Fugyivásárhely (Ioan Pop polgármester és Ionuţ Gligor alpolgármester), Biharszentandrás (Ioan Mărcuş polgármester és Gheorghe Ignat, a helyi csapat elnöke), Gyapjú (Ioan Purge polgármester) – önkormányzata vállalt oroszlánrészt, ugyanis a már említett települések pályáin tartották meg edzéseiket a válogatottak. Sehol sem volt panasz sem a körülményekre, sem a fogadtatásra.
„Sok munka áll a sikeres szervezés mögött, s mondhatom, igazi csapatmunkának köszönhető, hogy a váradi rendezvény kedvező visszajelzést kapott mind az európai szövetségtől, mind pedig a részt vevő csapatok képviselőitől. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik elősegítették a torna megrendezését, főként az érintett önkormányzatok képviselőinek. Külön kiemelném Ovidiu Clonda, a váradi sportbázisokért, köztük a Bodola stadionért felelős igazgató munkáját. Az ő segítsége révén európai szintű pályán tudtuk megrendezni a selejtezőtorna mérkőzéseit” – értékelte az egyhetes megmérettetést Valer Vancea, a megyei labdarúgó-egyesület vezetője.
Nemcsak a futball, de az egészségügy terén is jól vizsgázott Nagyvárad, ugyanis a torna második napján az egyik feröeri labdarúgó sürgősségi ellátásra szorult. A beavatkozás sikeres volt, a torna végén a játékos hazatérhetett csapatával.
Az EB-selejtező révén Nagyvárad s vele együtt a Bodola Gyula Stadion is felkerült az európai foci térképére, s a jövőben további nemzetközi mérkőzéseknek adhat majd otthont a létesítmény.

Hajdu Attila