A térkövezést nem az iskolában tanítják

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít utcáinkon, tereinken, házunk udvarában, kocsibejárónkon a díszburkolat. MIHÁLY GYÖRGY nemcsak a lerakás technikáját sajátította el, hanem elő is állít sokféle térkövet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A díszburkolatok széles szín- és mintaskálájának köszönhetően szinte mindenki talál az ízlésének megfelelőt. Nem csoda, hogy egyre több magán- és közterületet köveznek le, hiszen sokkal esztétikusabb és bizonyos szempontból tartósabb is ez a fajta burkolat, mint az öntött beton. Sokan gondolták úgy, hogy udvarukban, járdájukon saját elképzelésük szerint alakítják ki a mintát, sőt saját kezűleg rakják le a térkövet. A technológiát menet közben sajátították el, és saját kárukon tanulták a mesterséget. Más módja ennek nem volt, hiszen olyan iskola, tanfolyam, ahol kimondottan térkövezést tanítanának, egyelőre tudomásom szerint nincs.

Riportunk alanya, Mihály György – Gyurinak szólítják az ismerősök – ennél is tovább merészkedett, és úgy döntött, felesége segítségével ő maga állítja elő a lerakásra szánt térkövet. Pedig tanult mesterségétől elég távol állott ez a szakma. Margittai születésű, az általános iskola X. osztályának elvégzése után autószerelői és hivatásos gépkocsivezetői képesítést szerzett. Egy ideig a tanult szakmáit művelte, de rájött, hogy nem szereti őket. A létszámcsökkentés aztán kész tények elé állította, megélhetés után kellett néznie. Állattenyésztéssel is foglalkozott, de közben autodidakta úton elkezdte tanulni a térkövek öntését. Internetről, barátoktól, betonkészítőktől szedte össze a szükséges információkat, „recepteket”. Eleinte kis tételben dolgozott, leginkább saját használatra. Feleségében e téren is állhatatos támogatóra talált, hiszen élete párja nem volt rest akár nehéz testi munkát is végezni, ha a helyzet úgy kívánta.

Egyre jobban elsajátították a térkőgyártás tudományát, és 2007-ben úgy döntöttek, erre alapozva hozzák létre saját családi vállalkozásukat. Óvatos emberek voltak, nem vágtak bele kölcsönök felvételébe, inkább apró lépésekkel haladtak, visszaforgatva a mindenkori hasznot vállalkozásukba. Igyekeztek alacsony árat tartani, hogy kiépítsék vevőkörüket. Reklámra, hírverésre nem költöttek. Az újabb kliensek a korábbi megelégedett vásárlók ajánlásai alapján jutottak el hozzájuk.

Margittai lakásuk udvarát hamarosan kinőtte a vállalkozás, ezért raktár és munkacsarnok után kellett nézniük. Ezeket elfogadható áron a Margittához közeli Tóti községben találták meg. A volt téesz udvarát és raktárhelyiségét eleinte bérelték, később megvásárolták. Beindult az üzlet, a vállalkozás már el tudta tartani a családot. Ez volt a fő cél. Az már ráadás volt, hogy azt csinálhatták, amit szerettek. A feleség mellett a szünidőkben a lányaik is kivették részüket a munkából. Ők más téren akarnak érvényesülni, de a szülők azt remélik, hogy a leendő vők talán majd megszeretik ezt a szép szakmát.

A vállalkozás erősödése és a törvényváltozás lehetővé tette, hogy alkalmazottaknak is megélhetést nyújtsanak. Jelenleg négy állandó munkásuk van. Végül is a kényszerből létrejött vállalkozás öt családnak ad munkát. Ezt a kezdetekkor remélni sem merték.

A térkövön túl virágládát, falburkolatot, sőt kérésre oszlopot is készítenek. Újabban Gyuri elkezdte a „betonszobrászkodást”, egyelőre kísérleti jelleggel. Az anyagokat kipróbált helyről rendelik meg, mert csak így tudják szavatolni a tartósan jó minőséget. Vállalkozásukat nem akarják tovább duzzasztani, hiszen a mostani állapot elegendő a megélhetéshez, és ők nem akarnak ennél többet. Nem dolgoznak raktárra, csak a megrendelt mennyiséget gyártják le. Megrendelés viszont folyamatosan érkezik. Vevőik a térségbeli átlagemberek közül kerülnek ki, nagy cégekkel, viszonteladókkal nem foglalkoznak. Utóbbi esetekben ugyanis a pénz átutalása esetenként akadozik vagy késik. Az átlagvevő viszont azonnal készpénzben fizet, így átláthatóbb az üzleti egyenlegük. Az alkalmazottaknak köszönhetően tevékenységüket azzal bővítették, hogy le is rakják a térkövet. Ezáltal teljes körűvé vált a szolgáltatásuk. A megrendelőnek pedig nem kell mesterek után járnia. Folyamatosan keresik és igyekeznek átvenni a legkorszerűbb technikákat mind a gyártásban, mind a kivitelezésben.

Gyuri elmondta, hogy nagyon szereti a mostani foglalkozását, amelyet több mint 40 éves korában kezdett el. Igazi örömélmény számára, amikor az általa gyártott köveket lerakva átadhat egy kész munkát.