Gyógynövény-ábécé (125.) – Rebarbara (Rheum palmatum L. és Rheum officinale Baill)

Ázsiai eredetű évelő, nagy termetű növény. Gyökérrendszerének tengelyét egy répaszerű, kúp alakú, többfejű gyökértörzs képezi, ebből sok, húsos, belül sárgásnarancs színű gyökér fejlődik. Román neve: revent, rubarbă.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az első évben a tőlevélrózsa, a következőkben virágzó szár is fejlődik. Levelei nagyok, szárnyasan karéjozottak, 3-5 karéjuk hegyes és fogazott. Az ép szélű leveles fajok csak konyhakerti használatra alkalmasak, gyógyászatira nem! Májusban, júniusban virágzik, termése háromélű, szárnyas makkocska.
Gyökértörzse és gyökere antrakinonokat tartalmaz, továbbá polifenolokat, illetőleg cserzőanyagokat (glukogallin, epikatechingallát). Kis adagban étvágyjavító és hasmenésellenes szer, íze kesernyés. Nagyobb adagban enyhe hashajtó. Hatását a vastagbélben fejti ki, ezért csak 6-8 óra múlva lép fel. A gyökérpor egyszeri adagja 0,1-1 g, napi adagja ne haladja meg a 2 grammot. Hosszas szedés után a szervezet hozzászokik, egyre nagyobb adag kell a hashajtó hatás elérésére, de ez káros a bél nyálkahártyájára. Szeszes kivonata 20% rebarbaragyökeret tartalmaz, székrekedés megelőzésére javallt napi 1–5 g-os adagban, gyógyteához adagolva. Ecsetelőszerként kivonatai csillapítják a száj nyálkahártyájának gyulladását, a fogínygyulladást, enyhítik a szájban képződő apróbb, fájdalmas fekélyes foltokat, a szájüreg gombás fertőzését.
Rebarbarás bor készíthető 100 g gyökérből 1 liter borra számítva, 2%-os arányban koriandertermést is tesznek hozzá. Naponta 3 x 1 kávéskanálnyi étkezés előtt étvágyjavító, segíti az emésztést, enyhe hashajtó.
A kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum, R. rhaponticum) levélnyeléből levesek, cukros befőttek készülnek. Mivel jelentős mennyiségű sóskasavat (oxálsavat) és annak sóit (oxalátokat) tartalmaz, nem ajánlatos egyszerre sokat vagy több napon át fogyasztani, mert az erre hajlamosaknál elősegíti a vesekövek képződését. Gyermekeknek sem ajánlott a rendszeres fogyasztása.