Maradjon a megyében az adóügyek intézése

CSEKE ATTILA RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére Bihar megye valamennyi képviselője és szenátora aláírta azt a levelet, amit Gelu-Ștefan Diaconunak, az Országos Adóhivatal (ANAF) elnökének címeztek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az adóhatóság elnökének 2015. december 15-én kiadott, 3649. számú rendelete értelmében a kolozsvári székhelyű Regionális Közpénzügyi Igazgatóság 2016. február1-i hatállyal átveszi a közepes vállalkozások adóügyeinek kezelését az ország Északnyugati Régiójában. Ez Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyét foglalja magában. Biharban ez a rendelet 1082 adófizető jogi személyt érint, ezek adó- és pénzügyeiket mostantól Kolozsváron kötelesek intézni, legyen szó az adóügyi kötelezettségekről, egyszerű igazolások kibocsátásáról, vagy bármilyen adminisztratív eljárásról, amiket eddig Nagyváradon lehetett elrendezni. Mindezekért Kolozsvárra kell utazniuk az adófizető vállalkozások képviselőinek. Ennek a rendeletnek a felülvizsgálatát, illetve eltörlését és a korábbi adóhivatali rendszer visszaállítását kérték Bihar megye törvényhozói abban a levélben, melyet kedden iktattak az Országos Adóhivatalnál.

„Miféle decentralizációról beszélünk, hogy akarjuk az államigazgatási hivatalokat közelebb hozni az állampolgárokhoz, ha az adóhivatal elnökének rendelete értelmében ezentúl akár száz-kétszáz kilométeres utak megtételére kötelezik a cégeket, holott eddig ezeket az adminisztratív ügyeket elfogadható módon rendezni tudták Nagyváradon, illetve a saját megyéjükben. Hová lesz az állampolgár és az adófizető felé a tisztelet az adóhivatal részéről, amelyet az adóhivatal működésére vonatkozó 2013-ban kiadott 520-as számú kormányrendelet ír elő?” – kérik számon a bihari képviselők és szenátorok a szakértői kormány e fontos hivatalának rendelkezését.

„Öröm számomra, hogy Bihar megye mind a 17 szenátora és képviselője, politikai színezetüktől függetlenül, egyhangúlag támogatta és aláírta azt a levelet, amit február 9-én iktattunk az adóhivatalnál, ennek elnökének, Gelu-Ștefan Diaconunak címezve. Ebben kértük a rendelet azonnali felülvizsgálását és eltörlését, mivel ez ellentmond annak az elvnek, hogy a közintézmények működését leegyszerűsítsük és közelebb hozzuk az adófizető állampolgárokhoz és vállalkozásokhoz. Vissza kell állítani az előző adóügyi rendszert, mely 1082 bihari vállalkozásnak, cégnek lehetővé tette, hogy Nagyváradon intézze adóhivatali ügyeit” – nyilatkozta az általa kezdeményezett levél kapcsán Cseke Attila képviselő. Hozzátette még, hogy mivel a rendeletet nem bocsátották előzetesen közvitára, jogi szempontból annak jóváhagyása ellentmond a hatályban lévő törvényeknek, és vissza kell azt vonni.