Igen, tessék! – Da, poftiţi!

Határtalan lehetőségeket magában rejtő program elindításáról döntött szeptember havi rendes ülésén Bihar megye önkormányzata. Hajdú-Bihar és Békés megyével közösen arra vállalkozott, hogy minél több önkormányzat, közintézmény, civil szervezet és vállalkozás csatlakozzék a kezdeményezéshez, amelynek lényege, hogy legyenek olyan munkatársaik, akik értik a másik ország nyelvét, ezt emblémával és kitűzővel jelezzék, így a románul, illetve magyarul nem tudó ügyfelek is bátran forduljanak hozzájuk.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

RMDSZ-es javaslatra egyhangúlag hagyta jóvá a megyei tanács a címben jelzett elnevezésű akcióban való részvételt. Kiss Sándor megyei tanácsi alelnök elöljáróban közölte, hogy a magyarországi román közösségtől ered a kezdeményezés: egy román ajkú beteg orvosi ellátása ütközött nehézségekbe. Határon átívelő állampolgári igény kielégítésének is nevezhető a program.
A tanácsi döntés másnapján Szabó Ödön megyei önkormányzati képviselő, RMDSZ-es ügyvezető alelnök már be is mutatta a sajtónak a programhoz elsőként csatlakozott partnerüket, Barabás Ferenc biharkeresztesi polgármestert. Ő már viselhetné is a kitűzőt, hiszen Magyarkakucsról származott el, így mindkét nyelvet beszéli. Mivel az utóbbi években egyre több román állampolgár – sokan magyarul sem tudnak még jól – költözött Biharkeresztesre, Hajdú-Bihar megyének ebben a legkisebb városában az önkormányzati munka szinte már kétnyelvű – mesélte a polgármester. Az elöljáróságon hárman tudnak románul, és már nem egy lakossági fórumot tartottak két nyelven. Felnőtteknek két románnyelv-tanfolyamot is szerveztek, tette hozzá, s örömét fejezte ki, hogy helyi kezdeményezésük most szélesebb, szervezeti kereteket kaphat.
Szabó Ödön minél több partner csatlakozására számít, hogy ez társadalmi projekt legyen. A polgárok komfortérzetének emelése mellett gazdasági érveket is felsorakoztatott. Az elv egyszerű: az emberek oda térnek be szívesen, ahol szót értenek velük. Széles perspektívát jelent például ez az idegenforgalomban. Tavalyi hivatalos statisztikák szerint például Hajdúszoboszlón a legalább 3 éjszakát eltöltött vendégek egyötöde (nagyjából 22 ezer ember) romániai volt! Biharban szintén az ide látogató külföldiek között a top 3-ban vannak a magyarországiak (bár jóval szerényebb számban, 3000-ren voltak tavaly). Azokat nem is jegyezték fel, akik csak egynapos kirándulásra, rokonlátogatásra, bevásárlásra utaztak át a határon, és azokat sem, akiknek a másik országban van nyaralójuk.
Közösségi érdek és vitathatatlan gyakorlati haszna van a kétnyelvűség elterjesztésének a határ menti régióban, elég a baleseti ellátásra gondolni. A lehetőség tehát adott. A Bihar megyei önkormányzat pályázatot ír ki a program emblémájának és a kitűzőnek a megtervezésére. A pályamunkának tartalmaznia kell a két ország zászlaját, továbbá a jelmondatot (két változatban, „Igen, tessék! – Da, poftiţi!”, illetve „Da, poftiţi! – Igen, tessék!”). A pályamunkákat október 15-éig várják a megyeházára, és a programot még ebben az évben gyakorlatba ültetik.