Adók és illetékek a megyeszékhelyen

A nagyváradi önkormányzat képviselőtestülete a novemberi ülésén hagyta jóvá a 2016-ban érvényes adókról és illetékekről szóló határozatot. A tarifákat már az új Adótörvénykönyv alapján számolták ki. Az előterjesztést húsz igen vokssal, a négy szociáldemokrata párti tanácstag nem szavazta ellenében hagyták jóvá.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A legtöbbeket a telekadó érinti, ezt magánszemélyek részére 14-15 százalékkal csökkentették Nagyváradon. A csökkentést az RMDSZ-frakció kezdeményezte, bár nem értek el teljes sikert, ők ugyanis azt kérték, hogy a törvényben szereplő minimumokat vegyék figyelembe az adó kiszámításakor, ez 25-30 százalékos csökkentést jelentett volna.

Tavaly egységes telekadót fizettek mind a jogi, mind a magánszemélyek Váradon: az A övezetben hektáronként 8898 lejt, a B övezetben 6726 lejt, a C-ben 4603 lejt, a D-ben pedig 2187 lejt. A jogi személyeknek 2016-ra is maradtak ezek az összegek, a magánszemélyeknek viszont idéntől 7800, 5800, 4000 vagy1900 lejt kell fizetniük hektáronként attól függően, hogy melyik zónában van a telkük.

Idéntől a jogi személyeknek az utóbbi három évben fel nem értékelt épületük után az ingatlan értékéhez viszonyított 7,5 százalékos adót kell fizetniük, lakóépületre a magánszemélyek épületadója 0,1 százalék, a jogi személyeké 0,3 százalék, más épületekre 1-1 százaléknyi adót kell fizetni.

Kedvezmények, díjak

A magánszemélyek továbbra is 10, a jogi személyek 5 százalékos kedvezményt kapnak, ha március 31-ig egy összegben befizetik a teljes évi telek-, épület- vagy gépjárműadójukat. Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az önkormányzattól bérelt ingatlanban működnek, idéntől nem kell ingatlanadót fizetniük, a környezetbarát hibrid gépjárművek adóját pedig felére csökkentették.

A gépjárműadó egyébként emelkedik ettől az évtől: az 1600 köbcentimétert meg nem haladó hengerűrtartalmú robogókért, motorokért és autókért idéntől 200 köbcentinként 8,6 lejt kell fizetni. Ha a hengerűrtartalom 1601 és 2000 köbcenti között van, a fizetendő összeg 19,3 lej kétszáz köbcentinként, 2001 és 2600 köbcenti között 77 lej, 2601 és 3000 köbcenti között 154,1 lej, 3001 köbcentimétertől pedig 310,3 lej. Autóbuszok és kisbuszok esetén 25,7 lej adót kell fizetni szintén kétszáz köbcentiméterenként, traktorokért 19,3 lejt. Más, legfeljebb 12 tonnás gépjármű után pedig 32,1 lej a fizetendő adó.

A nehézgépjárművek adója és a taxisengedélyek kibocsátása ugyanannyiba kerül, mint 2015-ben. A parkolási díjakat sem emelték, és a temetkezési díjak is változatlanok maradtak 2016-ra.

Ugyanannyi maradt a városrendezési engedély kibocsátásának illetéke is – ha nem sürgősséggel kérik –, a közművekre (víz, csatorna, gáz stb.) csatlakozásért idén is 11 lejt kell fizetni, illetve a lakcímigazolás illetéke 10 lej maradt. Idén 50 százalékos a sürgősségi felár a főépítészi hivatal egyes igazolásainak kibocsátásakor: a városrendezési igazolást két napon belül 75 lejért adják ki, az építési/bontási engedély öt napon belüli kibocsátásáért 150 lejt kell fizetni egyszerűsített dokumentációval, 300 lejt nem egyszerűsített dokumentációval, a használatbavételi igazolásért pedig 150 lejt, ha öt napon belül szeretnénk megkapni. A szemétdíj havi 14 lej a magánszemélyeknek, a vállalkozások működési engedélyét 60 lejért bocsátják ki, az órarend-változtatás jóváhagyásáért 40 lejt kell fizetni.

Nem változtak az anyakönyvi hivatal díjszabásai, a legtöbb igazolás kibocsátása két lejbe kerül, az adminisztratív úton való válás díja 500 lej maradt. Ha nem a városháza nagytermében vagy a Lotus bevásárlóközpontban tartják a polgári esküvőt, ennek lebonyolításáért 1000 lejt kell fizetni.

Reklám, szórakozás

A reklámadó 3 százalékos, a rendezvények közül a színházi, balett-, opera- és operett-előadások, a szimfonikus hangversenyek, illetve a sportrendezvények mentesülnek az illetékfizetés alól, a cirkuszi előadások és a filmszínházi vetítések után 2 százalékos, az egyéb tevékenységek után 5 százalékos adót kell majd fizetni. A plakátokért, akárcsak tavaly, 38 lejt kell fizetni négyzetméterenként, ha olyan helyen ragasztják ki őket, ahol kereskedelmi tevékenység folyik, más reklámfelületen 28 lej az illeték egy négyzetméterre.

A városháza tornya a tavalyi áron látogatható: felnőtteknek 5, diákoknak és nyugdíjasoknak 3 lejbe kerül a belépő, egy lejt kell fizetni az oktatási minisztériummal vagy civil szervezetekkel partnerségben szervezett toronylátogatásért. Fotózni, filmezni magánjellegű eseményeken 200 lejért lehet majd.

Fizetni kell a nagyváradi várban szervezett idegenvezetésért is: a vár udvarában és a sáncban felnőtteknek 10, gyermekeknek 5 lejt, a város- és vármúzeumban pedig 12, illetve 6 lejt. A múzeum egy-egy részlegének tárlatvezetése 100 lejbe kerül legalább 12, legtöbb 25 főből álló csoportoknak. Az időszaki kiállításokra 3 lej lesz a belépő fejenként vagy 30 lej a legalább 12, legtöbb 25 főből álló csoportoknak. Az órarenden kívüli tárlatvezetésért 300 lejt kell majd fizetni. Ingyen mehetnek be a 10 évesnél kisebb gyermekek, azok a nyugdíjasok, akik legalább 10 évig kulturális területen dolgoztak, a múzeumi hálózatok dolgozói, a mozgássérültek és kísérőik. Fotózni vagy filmezni 40 lejért lehet majd.

Megszüntettek egyes bérlettípusokat a Ioan Alexandrescu uszodában, érvényben maradtak a következők: a sárga 200 lej havonta; a kék 150 lej havonta; a narancssárga és a barna egyaránt 125 lej; a zöld 150 lej; a fehér 100 lej.

Nem változtak a Nagyváradi Gyermekváros díjszabásai. Korcsolya 5 lejért bérelhető óránként, a termek 25, a 80 férőhelyes terem pedig 50 lejért bérelhető ki óránként. Az állatkerti belépők ára is változatlan maradt: 12 lej felnőtteknek, 6 lej gyermekeknek, 24 lej a családi jegy. A négyévesnél fiatalabb gyermekek és a 75 évnél idősebbek ingyen mehetnek be. Az állatkert lakóinak jelképes örökbefogadása 100 lej marad magánszemélyeknek és 500 lej jogi személyeknek.

Idén is változatlanok maradtak a várad-ősi strand jegy- és bérletárai, a városi strand helyén épített élményfürdő díjszabásai egyelőre nem szerepelnek a Közterület-kezelő Zrt. árai között.