Méltányos adókivetésért áll ki az RMDSZ

Közel tízezer lakos aláírásával megtámogatva többek között a telekadók csökkentését kezdeményezik az RMDSZ Bihar megyei polgármesterei, alpolgármesterei. Az akciót Szabó Ödön képviselő fogja össze.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Románia minden települését érinti, de eddig csak Bihar megyében léptek fel ellene az RMDSZ választott tisztségviselői: a januártól érvényes új adótörvénykönyv végrehajtási utasításai alapján a kiskertek után is (400 négyzetméterig) beépített területként kell adózni. Ennek következtében akár a megyeszékhelyen, akár városon, akár falvakon, a lakosságra a korábbinál háromszor-négyszer, de akár tízszer akkora adóteher hárul, holott a helyi önkormányzat nem emelt adót. Ezt a visszásságot akarja megszüntetni Szabó Ödön Bihar megyei képviselő a szövetség településvezetőivel együttműködve. A szervezet megyei székházában ma tájékoztatták közösen a sajtót a kezdeményezésről.

Pásztor Sándor korábbi nagyváradi helyi tanácsi frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy hosszas egyeztetés után Váradon tavaly megoldást találtak: az érintett ingatlantulajdonosok saját felelősségre nyilatkoztak arról, hogy mekkora a kertjük, a városháza ezt ellenőrizte, és az adót mezőgazdasági területre vetette ki. Amint Szabó Ödön is rámutatott, nem lehet olyasmit megadóztatni, ami nincs. A kormány azzal a szándékkal, hogy 5 százaléknyi adócsalót nyakon csípjen, 95 százaléknyi becsületes kiskerttulajdonost is bűnözőnek tekint, pedig ők valóban zöldséget-gyümölcsöt termesztenek, s nem úszómedence és golfpálya van a házuk körül.

Nagyszalonta polgármestere, Török László azzal a hasonlattal élt, hogy a kormány a meccs közben változtatta meg a játékszabályokat. A helyhatóságoknak ugyanis decemberig meg kell határozniuk a következő évre érvényes helyi adókat, ám az adótörvénykönyv januártól lépett életbe, és felülírta az ő döntésüket. A Bukarestben, előzetes konzultációk nélkül meghozott határozat miatt viszont a településvezetőket szidják a lakosok, pedig ők nem emelték az adót, viszont a Számvevőszék megköveteli tőlük, hogy beszedjék azt. Arra is figyelmeztetett az elöljáró, hogy a magánszemély tulajdonában lévő, de nem lakásnak használt házak adójának jelentős megemelkedése miatt sok vállalkozás lesz kénytelen lehúzni a redőnyt. Ő már írt ez ügyben a közigazgatási és belügyi tárcának, a pénzügyminiszternek, a Megyei Jogú Városok Szövetségének, tárgyalt a szalontai törvényhozókkal, és aláírásgyűjtést is hirdetett a lakosság körében. Hamar összegyűlt több ezer kézjegy, hivatalos választ még nem kapott.

Nagy Miklós szalárdi polgármester is azon a véleményen volt, hogy elfogadhatatlan a zömmel kis jövedelmű nyugdíjasok, családok tönkretétele a hatalmas adókkal. Ezeket úgysem tudják majd megfizetni. Ő is csatlakozott aláírásával az RMDSZ-es módosító javaslatokat támogató Bihar megyei kollégáihoz.

Kiegészítéskeppen Szabó Ödön még elmondta, hogy a bürokrácia csökkentését is kérik, vagyis hogy ne a lakosságnak kelljen utánajárnia az ingatlana felértékeléséhez szükséges iratoknak, hiszen a közintézmények egymás között kicserélhetik a szükséges adatokat. Továbbá javasolják, hogy a nem profitszerzési célra használt egyházi ingatlanok (lelkészlakások, közösségi házak) továbbra is maradjanak adómentesek, hiszen ezt írja a törvény. Az önkormányzatoknak joguk van elengedni a rászoruló lakosok helyi adóját, ám csak a kérelem beérkezte utáni esztendőtől. Ezen is változtatna az RMDSZ: akkor hasznos ez a segítség, amikor épp nincs pénze a rászorulónak, nem egy év múlva.

A módosító javaslatokat a szövetség benyújtja a parlamentbe, ám a kezdeményezők gyors megoldást szeretnének, ezért a miniszterelnöknek is elküldik az aláírásokkal együtt a dokumentumokat. Sürgősségi kormányrendelettel ugyanis heteken belül változtatni lehet a méltánytalan, a törvény szellemével nem egyező előíráson. A képviselő úgy tudja, ebben a témakörben az RMDSZ lépett fel először az adófizetők érdekében, és reméli, hogy más pártbeli kollégái is csatlakoznak az egész országot érintő javaslatokhoz.