Asszonyvásárán iskola épül

Kiskereki község három települése közül eddig Asszonyvásárán voltak a legelhanyagoltabbak a tanintézetek. Sikeres uniós pályázatnak köszönhetően új iskola épül a község legkisebb falujában.

Nem várt reggeli havazás nehezítette a közlekedést, de szerencsére az utakat karbantartók a helyükön voltak. Így, némileg óvatosabban vezetve, különösebb gond nélkül eljutottunk Asszonyvásárára. A bennünket kalauzoló kiskereki polgármester, Nyíri Sándor először bekukkantott a „régi” iskolába: a fűtőtesteket ellenőrizte, megfelelően üzemelnek-e. Mindent rendben talált, kellemes melegben tanultak a gyerekek. Kerekiben már előzőleg tett ez ügyben egy vizitációt, ott is kellemesen melegek az osztálytermek. Érkeserűben viszont vacakol a rendszer, nem egyenletes a hősugárzás – nyugtázta a hőhelyzetképet az elöljáró.
Asszonyvásárán két helyszínen folyik az oktatás, az óvoda udvarán fogtak bele az iskolaépítésbe. Egyúttal felújítják a kicsikkel való foglalkozásnak otthont adó régi ingatlant is, már helyre is kerültek a nyílászárók. Az óvodások ezért a „nagy” iskola épületébe szorultak, ahol az alsó tagozatosok tanulnak. A faluban már rég megszűnt az V–VIII. osztály, így a nagyobb diákokat iskolabusszal szállítják naponta a központi iskolába, Kerekibe. A helyi óvodások és iskolások száma valamivel több, mint kilencven, míg a központi tanintézetbe másfél száz gyerek jár. A legtöbb tanköteles a község legnépesebb falujában, Érkeserűben él, ott százhetvenen tanulnak, és felső tagozat is működik.
Az iskoláknak, óvodáknak helyet adó ingatlanok állapota jónak mondható Keserűben és Kerekiben. Javítanivaló azért mindig akad – jegyezte meg a polgármester. Saját központi fűtési rendszer mellett benti mosdóval is felszerelték az iskolákat. A pedagógusok mindannyian szakképesítéssel rendelkeznek. Ezen a téren hiányosságnak mondható, hogy a tanárok zöme ingázik, ez pedig megnehezíti a diákokkal való többletfoglalkozásokat. Segítségükre van az ősszel beindított napközi (after school), itt harminc gyerek délutáni tevékenységét két pedagógus felügyeli. Hasonló intézményt működtet Asszonyvásárán a baptista egyház.
Az iskolaépítési szándék nem új keletű, 2007-ben már elkészültek a tervek, a kivitelezést kormánypénzből finanszírozták volna. Ám a gazdasági válság felülírta az elhatározást, a megvalósulás most kerül sorra, európai uniós forrásból. Az épületben hét tanterem, tanári és a járulékos belső terek kapnak helyet. Az eredetileg 706 ezer lejesre tervezett beruházás ára időközben 830 ezer lejre növekedett, ennek egy részét önerőből teremtik elő. Az alapöntésen már túl vannak, a falazás is elkezdődött, tavasszal folytatják a munkát. Az iskola átadását június végére tűzték ki, így a következő tanévet jobb körülmények között kezdhetik a helyi óvodások és iskolások – bizakodott Nyíri.