Óvjuk környezetünk és vizeink tisztaságát

Március 22-én van a víz világnapja, erre az alkalomra időzítette a Körösök Vízügyi Igazgatósága a berettyószéplaki víztározó takarítását. Az akcióban a vízügyi szakemberek mellett bekapcsolódtak a diákok és a kőolaj-kitermelő cég is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A berettyószéplaki víztározó 5 millió liter vizet képes befogadni, és ez nagyon hasznos vízgazdálkodási szempontból. Létezésének köszönhető, hogy az idei három nagyobb árhullám nem okozott kiöntéseket Bihar megyében. Mivel a tározó vize gyakorlatilag állóvíz, így természetes velejárója, hogy idővel felgyűl benne a szemét és az uszadékfa. Utóbbi ellen nincs mit tenni, de a szemét emberi felelőtlenség következménye. Ha nem dobálnánk el háztartási hulladékainkat, nem kellene a vízügynek rendszeresen ekkora pluszmunkát végeznie. Különösen nagy gondot jelentenek a nagyon lassan lebomló pillepalackok. A Körösök Vízügyi Igazgatóság néhány éve szervezett már takarítást a széplaki gyűjtőtavon, de a mostani összehangoltabb és nagyobb volt.

A víz világnapja alkalmából márc. 21-én megtartott akcióba partnerként bekapcsolódtak az iskolák és a Széplakon üzemelő ÖMV. A tanintézetek 130 diákot mozgósítottak. Mivel a szemét jelentős része Szilágy megyéből érkezik, ottani iskolákat is bevettek a programba.

A diákok csapatokba szerveződve, tanáraik és a vízügyisek irányításával főleg a pillepalackok összegyűjtésére koncentráltak. Délig összehangolt munkával már 10 köbméternyit gyűjtöttek zsákokba. A vízügyi szakemberek pedig csónakból mintegy 2 köbméteruszadékfától szabadították meg a tároló vizét. Traktorokkal, kisteherautóval szállították el a hulladékot.

A munka a diákok távozása után is folytatódott, és előreláthatólag két hétig fog tartani. Így a tározó megszabadul attól a sok szeméttől, melynek nagyobb része emberi nemtörődömség miatt került oda. Az akcióban személyesen részt vett Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgatója, aki elmondta, hogy sajnos folyamatos a „szemétutánpótlás”. Most főként azért vonták be a gyerekeket, hogy a látottakról vigyék haza a hírt szüleiknek. Remélik, hogy akik itt voltak, elborzadnak a látványtól, így ők és gyerekeik, talán már nem fogják szennyezni környezetünket és az élet egyik fő forrását, a vizet.

A vízügy a takarításon kívül ismeretterjesztő programokkal, előadásokkal is felhívja a figyelmet környezetünk tisztaságának védelmére. Ezért iskolákat hívnak meg nagyváradi székhelyükre, s egyúttal bemutatják munkájukat és az alkalmazott technológiát is. A műszaki igazgató a berettyószéplaki tanulókat is meghívta egy átfogó bemutatóra az Iskola másképp hetében. Programsorozatuk teljes neve: A szemét fáj. Kifejező cím, hiszen a kosz látványként is fájdalmas, de betegséget is okozhat, ami már a szó szoros értelmében fáj.