Bajuszt jutalmazó néptánctalálkozó

Háromszáznál is több fellépő, zsúfolásig megtelt nézőtér jellemezte a Létavértesen megtartott III. Határ Menti Néptánctalálkozót. Az anyaországiak mellett felléptek a nagyváradi, a nagyszalontai és a micskei fürgelábúak is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Szeredás Népzenei Együttes húzta a talpalávalót, miután Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere köszöntötte a hagyományőrző csoportokat. Az elöljáró beszédében az együvé tartozás jelentőségéről szólt. Többek között elhangzott, hogy a Székelyhídhoz közeli kisvárosban eddig a lakosság számánál több, 8487 határon túli magyar tett állampolgársági esküt.

Simándi László ízes beszéddel, jó humorral, pörgő rigmusokkal látta el a házigazda szerepét, parádés összekötő szövegekkel vezette fel, mutatta be a soron következő tánccsoportokat. Elsőként a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes és Gyermektáncház villogtatta tudását. A Benedek Árpád és segítői által vezetett csoport saját zenekarral is büszkélkedik, a találkozón sóvidéki táncokkal rukkolt elő.

A hosszúpályi Margaréta táncegyüttes Hagyd a lányokat is táncolni címmel sárközi tánccsokrot mutatott be. Iskoláskorú fiatalokból verbuválódtak 2000 szeptemberében, később felnőttek is csatlakoztak hozzájuk. Eddig több magyarországi és erdélyi szakmai díjjal ismerték el munkájukat, részt vettek a 2015-ös Fölszállott a páva tehetségkutatón is.

A Főnix táncosai Debrecenből érkeztek. A 25 esztendeje alakult csoport civil szervezetként fejti ki munkáját, három korcsoportban tevékenykednek, szervezői az évente megrendezett Tűztánc Ifjúsági Fesztiválnak. Nekik köszönhető a néptánccsoportok lányai-asszonyai részére szervezett Karikázó Fesztivál létrejötte is. Vezetőjüket, Törökné Csécs Lenkét Csokonai-díjjal és az Országos Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület pedagógiai díjával tüntették ki. A létavértesi művelődési ház színpadán vajdaszentiványi és ördöngösfüzesi táncokat adtak elő.

Biharkeresztesen régi néptáncos lányok részvételével tíz éve kelt életre a Szarkaláb Asszonytánccsoport. A jó hangulatú együttléthez lassanként a legények is kedvet kaptak, így 2012-től esedékessé vált névváltoztatásuk. Azóta Szarkaláb Néptáncegyüttesként konferálják őket színpadra. Még abban az esztendőben egy dél-alföldi koreográfiával díjat nyertek a XII. Bihari Regionális Néptánctalálkozón. Azóta minden évben sikerült valamilyen elismerést bekasszírozniuk. Most Valahol egy udvarban címmel nagyecsedi táncösszeállítást mutattak be; szórakoztató könnyedség jellemezte a látottakat.

A micskei Görböc míves, díszes kalotaszegi népviselete méltán váltotta ki a közönség tetszését, professzionalizmust mutató tánctudásuk fokozta a nézőtérről érkező taps erősségét. Az együttes a nevét a falu egyik dűlőjéről kapta 1992-ben, azóta az alapító Hodgyai Edit vezetésével számos sikert ért el. Házigazdája az immár évtizedes múltra visszatekintő Partiumi Néptánctalálkozónak, fiatalok számára szervez táncoktatással egybekötött táborozást. Létavértesen Nyerges László koreográfiája alapján kalotaszegi táncokat, valamint Nagyapám albumába címmel mezőségi összeállítást adtak elő.

Külön színt jelentett a fellépők sorában a nagyszalontai Toldi Néptáncegyüttes a tolnai üveges táncával. Török László szalontai polgármester kezdeményezésére alakultak 2005-ben. Eddigi repertoárjukon dunántúli ugrós, rábaközi, kalocsai, dél-alföldi és szatmári táncok szerepeltek. Jelenleg kezdő, haladó és felnőtt csoportban folyik Nagyszalontán a hagyományőrző táncoktatás.

A nyírábrányi Nagyberek táncegyüttes tízéves múltra tekint vissza, s utánpótlás csoportja is van. A hazai színpadokon kívül láthatták őket Erdélyben és Szlovákiában is fellépni. Most jól kimunkált magyarlapádi táncokat jártak.

A berettyóújfalui Bajnóca Táncegyüttes 2009-ben alakult öt táncospárral, egy évre rá huszonkét fősre duzzadt a létszám. Később gyermek- és utánpótláscsoportot is létrehoztak. Jelenleg nyolcvanan ropják náluk, vezetőjük Turzó Renáta. A felnőtt táncosok kécskei táncokkal bizonyították rátermettségüket, s a fiatalabbak is felléptek.

Az estébe hajló táncmaraton utolsó fellépői a helyi Villongó Táncegyüttes Villongó és Cserebingó csoportjai voltak. Tizenhárom évvel ezelőtt szerveződtek tánccsoporttá Nagy Imre szakmai irányításával, s mindmáig ő vezeti a Villongó felnőtt együttesét. A Cserebingó gyermekcsoportot Balla Fruzsina tanítja a tánclépésekre. Szilágysági táncuk osztatlan sikert aratott, a hazai közönség érthető módon kényeztette őket.

A produkciók sorának lezárultával a szakmai zsűri, a Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella művészpáros zártkörű értékelőt tartott a csoportok vezetőivel. Még előtte a furfangos műsorvezető, a kackiás bajszú Simándi László egy-egy palack borral jutalmazta a bajuszt viselő táncosokat, mondván: e nemes szőrzet viselői is a magyar hagyományőrzők közé sorolandók.