Művészetet és szakmát oktatnak magyarul

Magyar tannyelvű osztályokba várják a diákokat V., illetve IX. osztályba a nagyváradi Művészeti Líceumba, a Iosif Vulcan Főgimnáziumba és a ma még Andrei Şaguna nevét viselő Szakközépiskolába.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Tíz éve tavaly történt meg először, hogy nem indult magyar V. osztály a Művészeti Líceumban, még külsős sem. Hogy ez ne ismétlődjék meg a 2016/17-es tanévben, Huszár István nagyváradi alpolgármester tanintézetek vezetőivel együtt tájékoztatta a sajtót a megyeszékhelyen meglévő anyanyelvi oktatási lehetőségekről. Lehet, hogy nem tudnak ezekről a szülők és a diákok, ezért maradnak kihasználatlanul.

Rácz Eliza, a Művészeti Líceum aligazgatója elmondta, bíznak benne, hogy ősztől indulhat külsős VI. osztály, ehhez legalább 15 gyerek kell. A jelentkezőket kikérdezik az V-es tananyagból, és tesztelik a ritmusérzéküket. A következő tanévben indíthatnak V-es magyar osztályt, de vegyeset: zene és képzőművészet profillal. Máris várják a kérvényeket a 25 helyre. IX-ben egy-egy zene és képzőművészeti osztályt indítanak, mindegyiket 28 hellyel. Ide május 23-24-én lehet beiratkozni, és képességfelmérő vizsgát tartanak május 25–28. között. A részletekről a titkárságon lehet érdeklődni.

A tanítóképzőben összetartó közösséget alkot a négy felső évfolyam egy-egy magyar osztálya – jelentette ki Szecsánszki Enikő aligazgató. Ősszel is egy IX. osztály indul magyar diákoknak 28 hellyel, a beiratkozás és a képességfelmérés dátuma ugyanaz, mint a művészetiben. Kommunikációból, tornából, rajzból és zenéből kell készülniük a hozzájuk igyekvő nyolcadikosoknak. XI. osztálytól kezdve diákjaik próbatanítást végeznek rendszeresen, és végzőseik taníthatnak elemiben, de az egyetemre – például pszichológiára – készülőknek is jó alapképzést ad a főgimnázium, tette hozzá a pedagógus. Az iskola titkárságán (0359/410–550) részletes felvilágosítást adnak, az aligazgatónőt keressék.

Sajátos, átmeneti helyzetben készül a tanévkezdésre az Andrei Şaguna Műszaki Szakközépiskola. A helyhatóság ugyanis eldöntötte, hogy ősztől összevonja a Traian Vuia Szakközépiskolával, ennek neve alatt. A beolvasztás ellenére megmarad a magyar tagozat mind a szaklíceumi, mind a hároméves szakképző oktatási formában, igaz, eggyel kevesebb osztállyal (fél autószerelői és fél villanyszerelői szakiskolai osztály indul). Az összevonás eredményeként viszont bentlakásuk és étkezdéjük is lesz. Biró Ildikó aligazgató hangsúlyozta, hogy ez az egyetlen váradi szaklíceum, esti tagozat sincs máshol, és az egész megyében csak náluk képeznek magyarul fodrászokat-manikűrösöket és autószerelőket, ezért nagy a túljelentkezés. Ugyancsak egyedüliként ők indítanak ősszel 28 fős, tandíjmentes, posztliceális stylist-képzést. XII. osztályt végzettek (érettségi bizonyítvány nem szükséges) jelentkezhetnek, felső korhatár nélkül.

A tanintézet saját tanműhelyeit nemrég EU-s pályázattal elnyert 1,5 millió euróból korszerűsítették, itt és az ipari parkban megtelepedett cégeknél, illetve szerződés alapján más vállalatoknál szerzik meg tanulóik a gyakorlati tudást. Az aligazgatónő rámutatott, hogy a szaklíceumból egyetemre is mehetnek a diákok, illetve fontos tudni, hogy a szakiskolások havi 200 lejt kapnak az államtól, és teljesítményüktől függően az Eurobusiness Alapítvány is kiegészíti az ösztöndíjukat.

Mindhárom tanintézetbe várják a VIII. osztályokat, diákokat, szüleiket az Iskola másképp hetében, hogy megismerkedjenek a környezettel. Előzetes bejelentkezés szükséges! A Şagunában április 19–21. között nyílt napokat tartanak, bejárással a tanműhelyekbe, illetve gyárlátogatásokkal, de egész tanévben szívesen fogadják az érdeklődőket.