Bolygók találkozása – a Nagyvárad Táncegyüttes és a Közép-Európa Táncszínház közös előadása

A Stabat Mater című táncoratóriumot április 16-án, szombaton 19 órakor mutatja be a Szigligeti Színház nagytermében a Nagyvárad Táncegyüttes és a magyarországi Közép-Európa Tánccszínház. Az előadást beharangozó sajtótájékoztató után az újságírók az aznap délelőtti próbára is bemehettek, s láthattak néhány jelenetet a táncoratóriumból, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy újból egy szép és elgondolkodtató produkcióra számíthatnak a nézők.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A közös munka nem most kezdődött, hiszen a Nagyvárad Táncegyüttes (NTE) tagjai már dolgoztak együtt januárban a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral és Kun Attilával, a Stabat Mater rendezőjével-koreográfusával, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetőjével, mondta el Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. A váradi táncosok mellett a budapesti táncszínház három művésze is játszik az előadásban. A szolnoki együttműködés és a jelenlegi koprodukció mellett több közös tervük is van. A váradiak a Közép-Európa Táncszínházzal együtt nyújtották be a Kreatív Európa elnevezésű pályázatot, elbírálása április végén várható. Az április 16-án bemutatandó új produkció létrejöttét egyébként a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
Kun Attila hangsúlyozta: a koprodukció azért is hasznos, mert a Nagyvárad Táncegyüttes és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésével tulajdonképpen két nagyon különböző bolygó találkozik. A közös munka bátor vállalás. Már januárban kiderült: az NTE milyen múlttal rendelkezik, miből merítkezik, milyen alapok figyelembevételével alkot.  Hozzáfűzte: bízik benne, hogy ígéretes, szép előadás kerekedik Rossini csodálatos zenéjére. A táncoratórium keresztény eszmékre épül, az egyén és a közösség veszteségeivel is foglalkozik.
Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője is méltatta a közös munka hasznosságát, amelynek révén sokat tanulhatnak. Arról is említést tett, hogy nem a kereszténységet kívülről védő előadást visznek színre, a produkció az értékekről, a szenvedésről, az áldozatról szól.
Cristina Breteanu az előadás díszlet- és jelmeztervezője. Kétéves együttműködés után ettől az évadtól a Nagyvárad Táncegyüttes főállású munkatársa lett. Szólt arról, hogy háromféle jelmezt viselnek majd a táncosok a produkcióban. Először nagyon egyszerű öltözékben jelennek meg, majd a jelmezek is változnak, az ember folyamatos épülését, fejlődését jelképezi a viselet is. Jellemzők lesznek az erős kontrasztok is, a fények és az árnyékok játéka.

Fotók: Kraus Emília Martina