Jubileumi Festum Varadinum a sokszínűség jegyében

Huszonötödik alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Festum Varadinum rendezvénysorozatot. Az idén április 17–24. között tartják meg az ünnepségsorozatot, s lesznek érdekesnek ígérkező elő- és utórendezvények is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A 2016-os Festum Varadinum újdonságairól, érdekességeiről Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke és Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót.
Koncsek Vadnai Zita elmondta: a tavalyi Varadinum sikeres volt, több nóvummal, s bízik benne, hogy az idei, jubileumi Festum Varadinum is jól sikerül, minden korosztály talál majd kedvére való rendezvényt. „Örömömre szolgál, hogy a történelmi magyar egyházak is magukénak tudják a rendezvénysorozatot. Mind az egyházak, mind a civil szervezetek összhangra és a közösség összetartására törekednek. Hálás vagyok mindazoknak a kollégáknak is, akikkel több esztendeje együtt dolgozunk a Varadinumért” – fejtette ki a kuratóriumi elnök. Hozzáfűzte: reméli, hogy a tartalmas programok lekötik majd az érdeklődők figyelmét. A XXV. Festum Varadinum szervezésekor, a program összeállításakor fontos szempont volt, hogy ne szervezzék egymásra az eseményeket, és senki ne maradjon le semmiről.
Huszár István kiemelt néhány rendezvényt a sok közül (több mint 70 esemény lesz az elkövetkező napokban). Újdonság lesz a Magyar Filmnapok, amelyet április 14-17. között, valamint április 25-én és 26-án ejtenek meg a Lotus bevásárlóközpontban lévő Cinema Palace-ban. Ugyancsak nóvum, hogy az érdeklődők megismerkedhetnek Székesfehérvár történelmével, művészetével, az április 21-iki, csütörtöki nap jóformán erről szól. Április 23-án, szombaton 18.30 órától Rákász Gergely orgonaművész ad hangversenyt Mozart-művekből a Vártemplomban, 20 órától pedig Rúzsa Magdi koncertezik, mégpedig a város szívében, a Bémer téren. Az alpolgármester hangsúlyozta: a Bémer tér kiérdemelt helyszín lesz a váradi magyaroknak. Az énekesnő koncertje idején lezárják a forgalmat a Bémer téren (egyetlen sávot hagynak meg a tér közelében a járműveknek). Néhány különleges kiállításra is felhívta a figyelmet az alpolgármester. Április 17-én, vasárnap a Kossuth utcai neológ zsinagógában interaktív kiállítás nyílik a magyar-zsidó focistákról. Április 22-én, pénteken 13 órakor Német reneszánsz és barokk metszetek a nagyváradi Körösvidéki Múzeum gyűjteményéből címmel nyílik tárlat a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában. A múzeum három eredeti Albrecht Dürer-alkotás őrzője. „Ezeket is sikerül most előcsalogatni a múzeum gyűjteményéből”, jegyezte meg Huszár István, így a tárlatlátogatók e kuriózumokat is megszemlélhetik. Ugyanaznap 15 órakor nyitják meg a Szilvássy Karola-emlékkiállítást a Darvas-La Roche-házban. Az Ybl Miklós-épületeket bemutató makett- és tablókiállítás helyszíne a nagyváradi vár L épülete lesz. Budapest Főváros Levéltárának anyagát Berettyóújfaluban is kiállítják, onnan hozzák át Váradra. A Madarassy István szobrász, ötvösművész munkásságát bemutató tárlatnak a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota ad otthont. Mind az Ybl-, mind a Madarassy-kiállítás április 18-tól lesz majd látogatható.
A Varadinum első napján, április 17-én, vasárnap avatják föl a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházát. Néhány vendégjáték is lesz a Szigligeti Színházban, például egy tradicionális szecsuáni vígoperát is megtekinthetnek a művészetkedvelők.
Huszár István arról is tájékoztatott: minden rendezvényre ingyenes a belépés.