Példaértékű az árpádi ifjak munkája

Alig múlt másfél éves az Árpádi Ifjúsági Szervezet (Árpisz), megalakulása óta máris tucatnyi program, kezdeményezés, rendezvény és önkéntes segítségnyújtó akció valósult meg a faluban a fiatalokat tömörítő szervezet révén.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Fechete Tibor vezetésével működő Árpádi Ifjúsági Szervezet, az Árpisz nagyon hamar elnyerte a megye legaktívabb ifjúsági szervezete címet, és ez egyebek mellett a csapatot jellemző példás összetartásnak, segítőkészségnek és elszántságnak köszönhető. A fiatalokat tömörítő civil szervezet megalakulásáról, az eddigi eredményekről és a tervekről a szervezet vezetőivel beszélgettünk.

– Milyen előzmények után jött létre a faluban az ifjúsági szervezet?

– Az árpádi fiatalok életét korábban hosszú időn át a passzivitás jellemezte. Évekkel ezelőtt, 2010 nyarán összefogott egy kisebb csapat, és szervezett egy focikupát. A rendezvénynek nagy sikere volt, ezért a rákövetkező évben is megrendeztük, méghozzá más rendezvényekből inspirálódva gazdagítottuk a programot, valamint nevet is adtunk az eseménynek, így jött létre az Árpádi Fitt Nap. Az újabb sikerek és elismerések után egyre többen csatlakoztak ehhez a szervező csapathoz, és közösen újabbnál újabb tervekkel és programokkal álltunk elő. Idővel tudomást szereztünk a Vidéki Ifjúsági Szövetség (Vidifisz) létezéséről, felvettük a kapcsolatot a vezetőségével, majd részt vettünk néhány általuk szervezett programon. Ezek után 2014. szeptember 12-én megalakult az Árpádi Ifjúsági Szervezet, majd egy év elteltével sikerült hivatalos formában is bejegyeztetni. Tavaly és tavalyelőtt számos rendezvény lebonyolítása és kemény munka után elnyertük a Vidifisz elismerését: a legaktívabb Bihar megyei ifjúsági szervezetnek nyilvánították.

– Milyen céllal alakult meg az Árpisz?

– Elsősorban a passzív, nemtörődöm hozzáálláson szerettünk volna változtatni, mivel településünkön előzőleg az ifjúság körében a kocsmázás és a szerencsejáték volt a trendi, a menő. Eleinte a faluházban alakítottunk ki szórakozási lehetőséget, ez kezdetben heti két alkalommal pingpongozás volt. Már a hivatalos megalakulásunk után, 2015-ben a bátori önkormányzat segítségével sikerült ifjúsági központot kialakítani a faluban, ugyanis Árpád közigazgatásilag Feketebátorhoz tartozik. A központot azóta felszereltük számítógépekkel, televízióval, internettel, wi-fi hálózattal és különböző játékokkal. Néhány hónap után már szemmel látható volt a változás, egyre többen látogattak el esténként központunkba.

– Hány tagja van a szervezetnek?

– Harminchárom tagunk van, az elnöki feladatokat Fechete Tibor látja el, a szervezet alelnökei pedig Kovács István és Sárközi Csaba.

– Melyek az Árpisz jelentősebb programjai?

– Az évet általában egy sportnappal kezdjük, ekkor asztalitenisz-, szkander-, sakk- és karaoke-versenyekre lehet benevezni. Februárban mi is elbúcsúztatjuk a telet egy farsangi bulival, majd áprilisban a magyar költészet napján tisztelgünk falunk híres költőinek, Sárközi Gerőnek és Erdélyi Józsefnek az emléke előtt. A gyermekeknek is kedvezünk a hivatalos gyermeknapon, június elsején. A nyári vakáció alatt csapatépítő kirándulásokra, sátorozásra szakítunk időt. A dinnyeszezon végén, augusztus derekán szervezzük meg a fittnapot. Ez tavaly már igazi falunappá terebélyesedett, koncerttel és tűzijátékkal. Az ősz sem múlhat el eseménytelenül, mivel hagyományőrző disznótoros napot szervezünk. A téli ünnepek között a szórakozásra és szórakoztatásra is gondolunk, ugyanis kabaréestet tartunk. Karácsonykor pedig az időseket látogatjuk meg egy kis figyelmességgel. Egész évben az RMDSZ-szervezettel karöltve kalákákat szervezünk. Tavaly szám szerint 14 ilyen alkalom volt, s ezáltal elnyertük a Tulipán Kaláka mozgalom elismerését. Sikerült együttes erővel, öt fáradságos napon át munkálkodva, kitakarítani és rendbe tenni a helyi temetőt. Következő alkalommal az újonnan elkészült óvoda elhanyagolt udvarának rendbetételét tűztük ki célul. Többször szerveztünk falutakarítást, virágültetést, játszótér-karbantartást. Karácsony közeledtével fenyőfát, adventi koszorút és betlehemet állítottunk a falu központjában. Emellett számos rendezvényen vettünk részt a testvértelepüléseken és a környező helységekben.

– Melyek a szervezet közeljövőbeli célkitűzései?

– Az eddigi programjainkat szeretnénk a jövőben is megvalósítani, emellett új ötleteken is gondolkodunk. Számos pályázatot készülünk leadni idén, bízunk ezeknek a sikerében, és akkor több nagyszabású elgondolás is megvalósulhat.