Étel-ital, ünnepi hangulat Létavértesen

Többpólusú, színes és változatos programokkal várták az érdeklődőket Létavértesen a márciusban megtartott Nemzeti Napra. Az V. pálinkaversenyen, illetve a házikalács- és kolbászversenyen a székelyhídiak és a hegyközszentmiklósiak is sikeresen szerepeltek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény adott otthont az egész napos rendezvény több eseményének is. Már kora délelőtt ízlelgették az ítészek a tüzes vizet. Gönczi Károly elnökletével Muhari Zoltán,Orosz Attila,Preku Gyula,Simon László és Zilai Zoltán zsűritagok elmélyültek a párlatok világában. Volt miből válogatniuk bőven: Létavértesről, Kokadról, Panyoláról, illetve Bihar megyéből Székelyhídról, Bihardiószegről, Csokalyról és Érolasziból 57 pálinkamintát neveztek be. A Lovassy György által 2009-ben kidolgozott, húszpontos magyar pálinkabírálati rendszer alapján rangsoroltak, hét kategóriában.

Az eredményhirdetéskor a zsűri elnöke elégedetten nyilatkozott az itókák minőségéről. A jó pálinka titkát boncolgatta, aminek több összetevője is van. Az időjárás, a sok eső, a forró nyár, a leszüretelt gyümölcs minősége, a főzési technika, a tárolás módozata mind befolyásolja a párlat ízét, zamatát.

A székelyhídi pálinkások kiváló eredményeket értek el: Karancsi Béla köszméte-, Hasznosi Sándor törköly-, Hegedűs István kajszibarack-pálinkája arany minősítést kapott (a képen), míg Csuka József alma- és kajszipálinkáját, Czapp Árpád őszibarack-pálinkáját ezüstéremmel ismerték el. Nagy Botond birs- és kajszibarack-pálinkával, Béres Csaba eper-, Kokovai László körtepálinkával érdemelte ki a bronz minősítést.

Dr. Vajda Mária Kis magyar pálinkatörténet címmel tartott előadásában elmondta: több mint száz kutatási kísérlet igazolja, hogy a népi gyógyászat nem tévedett, amikor a vörösbor mellett a pálinkát is a szívre gyakorolt jótékony hatása miatt említi – de csak mértékkel fogyasztva! Megalapozott tehát a néphagyományban a pálinkára utaló „szíverősítő” kifejezés.

Miközben a párlatok kavalkádja lekötötte a gyümölcstermelő gazdák figyelmét, addig javában folyt a negyedik alkalommal megrendezett kalács- és kolbászverseny. Első helyezést ért el a hegyközszentmiklósi Oláh Anikó virágformájú foszlós kalácsa, a székelyhídi Kokovai László sertéskolbásza pedig különdíjban részesült. Itt jegyezzük meg, hogy Kokovai a Kolozsváron februárban megrendezett Erdély Expón, a hagyományos termékek vásárán, a szalonnaversenyen első lett.

Miként azt a zsűritől megtudtuk, a kalácsok minősítésekor a finom íz mellett a tészta állagát, külső formáját, szemre tetszetős voltát is figyelembe vették. Volt, aki saját kis házi malmában őrölt tönkölybúzából sütött kaláccsal érkezett, őt az egyediség okán különdíjban részesítették.

A gyermekek tartalmas foglalkoztatásáról sem feledkeztek meg a szervezők. Pappné Győri Tünde óvodapedagógus irányításával különleges zsinórozási technikával ismerkedtek a kicsik, a módszert huszárruhák, csákók stb. díszítésére használják.

Miután a versengés izgalmai alábbhagytak, a Vértesi Református Egyházközség Szeretetházában finom vacsora várta a vendégeket. Közben Piros, fehér, zöld címmel forradalmi műsort mutattak be a helyi Villongó Táncegyüttes tagjai, fiatalok szavaltak alkalomhoz illő verseket, s Kiteszik a szűrét címmel színpadi jelenetet láthattunk az Arany Komédiások diákszínjátszó csoport előadásában. A talpalávalót a Huza-Vona Banda húzta-vonta.