Albisra hazatért az Ér-kupa

Nagy izgalommal, lelkesedéssel készültek az albisiak a május 27–28-án megrendezett Ér-kupa kézilabda-vetélkedőre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Albis volt az idei házigazdája az érmelléki fiú- és lánycsapatok hagyományos kézilabdatornájának. A szokásosnál is nagyobb volt a várakozás, hisz tavaly az Albissal egy községet alkotó Érbogyoszló lányai vitték el a kupát, míg a fiúk között a mostani házigazdák végeztek az első helyen. Mindkét sikeres csapatnak Kun Attila tornatanár az edzője.

A nagy hőség ellenére nemcsak a fiatalok szurkoltak a csapatoknak, hanem a falu apraja-nagyja ott izgult, buzdított az oldalvonal mentén. Az általános iskolák kézilabdaversenyén nyolc település fiú és lánycsapatai neveztek be. A részt vevő tanintézmények rotációs alapon vállalják a szervezést. Tavaly Éradonyban lehettünk szemtanúi az izgalmas mérkőzéseknek, jövőre pedig Érszőlős lesz a házigazda.

Az első napon a csoportmeccsek zajlottak le két-két négyes csoport részvételével. A lányok kétszer tízperces félidők alatt igyekeztek bizonyítani, míg a fiúk tizenkét perces félidőket játszottak.

A Ér-kupa második napján már a helyezésekért folyt a viadal. Éradony mindkét csapata a 8. helyen végzett. Az érkeserűi lányoknak és az ottományi fiúknak a 7. hellyel kellett beérniük, a lányoknák a kiskerekiek végeztek a 6. helyen, a fiúknál pedig az érkeserűiek. Ottomány leányai és kereki fiúcsapata az 5. helynek örülhetett, 4-ek lettek az érszőlősi lányok és a bogyoszlói fiúk.

Az elődöntők és a döntők esetében változtattak a játékidőn: a lányok kétszer tizenöt perces, míg a fiúk kétszer húszperces mérkőzéseken küzdöttek. Harmadik helyen végeztek az albisi lányok és az érszőlősi fiúk.

A döntőbe jutottak nagy csatát sejttettek, hisz az elmúlt évhez hasonlóan Szalacs mindkét csapata, az albisi fiúk gárdája és Bogyoszló „amazonjai” kerültek a fináléba. Bogyoszló lánycsapatának szoros küzdelemben (7–6-ra nyertek) sikerült a bravúr, zsinórban harmadszor vehették át a kupát. A tavalyi győztes albisi fiúk ezúttal kemény csatában, de alulmaradtak. Szalacs együttese 25–15 arányban megnyerte az Ér-kupát.

A díjkiosztó ünnepségre szép rendben a sportpályára vonultak a játékosok. „Az Ér-kupa hazatért” – kezdte mondandóját a helyi iskola igazgatója, Bozsik Loránd, emlékeztetve arra, hogy 53 évvel ezelőtt Albison debütált a térségi iskolák kézilabdakupája. Megköszönte a részvevőknek a sportszerű, színvonalas játékot, és a háttérben segítőknek, szervezőknek, a konyhán szorgoskodóknak is kifejezte elismerését. Szabó Ödön parlamenti képviselő a rendezvény kapcsán a sikeres generációváltást emelte ki: a nagy generáció kitalálta, a következő megtartotta, a mostani nemzedék pedig a továbbépítő. „Azért is szeretem a kézilabdát, mert csapatjáték. Lehet egy-két kiemelkedő játékos, de a csapat többi tagjával egységben lehet csak sikert elérni, elvinni a kupát” – fogalmazott jelképértékűen a képviselő.

A győzteseknek kijáró díjak átvétele után a legeredményesebb egyéni teljesítményeket is jutalmazták. Negyvenöt találattal a szalacsi Varga András lett a gólkirály, a gólkirálynő pedig a bogyoszlói Pál Szilvia, aki 18-szor juttatta a labdát az ellenfél kapujába, míg csapattársa, Tarpai Barbara a legjobb kapuvédőnek bizonyult. A legsikeresebb fiú hálóőrként a szalacsi Tóth Márk Zsoltot ismerhettük meg. A legeredményesebb mezőnyjátékosnak a bogyoszlói Ádám Viktóriát, illetve a szalacsi Szilágyi Krisztián Márkot választották. Az érszőlősi lányok és az ottományi fiúk csapata fair play-díjas lett.