Először rendeztek fogathajtó versenyt Nagykágyán

Gyönyörű, barátságos környezetben, a Pongrácz grófok kastélyparkjában került sor az I. Nagykágyai Kettesfogathajtó Versenyre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A június második hétvégéjén megtartott rendezvényre tizenkét versenyző nevezett be, nem kis feltűnést keltve a faluban, amint végighajtottak az utcán, hírül adva a nem mindennapi eseményt. A térségben viszonylag ritkák a hasonló versenyek annak ellenére, hogy az érköbölkúti Rákóczi Gergő nemzetközileg is elismert fogathajtó. A mostani kezdeményezés elsődleges célja a sportág népszerűsítése az Érmelléken.

A verseny fő szervezője Rákóczi Lajos, a Tulipán Sportklub elnöke volt, és részt vállalt a látottak elemzésében is. Nagykágya bevonása a fogathajtó sportba nem új ötlet fogant, 2014-ben Székelyhíd polgármestere, Béres Csaba már tett lépéseket az ügyben. Néhány önkormányzati képviselővel ellátogattak az ország egyetlen lovas szakembereket képző intézményébe, a csíkszentdomokosi gazdaképző iskolába. Eljátottak a gondolattal, hogy a nagykágyai 1.es számú Szakközépiskolában is beindítsanak egy hasonló szakképzést.

A nagykágyai fogathajtó versenyre sokan kilátogattak a helybéliek közül. Rákóczi Lajos ismertette a szabályokat, majd sorshúzással döntötték el, hogy ki hányadikként lépjen pályára. A próbatétel két versenyszámból állt. Az akadályhajtás során a 720 méter hosszúságú és 180 másodperc alapidejű pályán kellett bizonyítaniuk a fogatosoknak, lehetőleg sikerrel venni a felállított 20 akadályt. A legjobb időeredménnyel, 169 másodperccel, egyetlen hibapont nélkül Szíki Sándor jákóhodosi versenyző (képünkön) Mangó és Főnix nevű lovaival megszerezte a győzelmet. Juci és Nóri nevű paripáival a szalárdi Lévai Zsombor a másodikként ért a célba, míg a székelyhídi Petru Fitero (felső kép) Kobra és Nádor lovaival a harmadik helynek örülhetett.

A második, a pontgyűjtő akadályhajtásban már változott a felállás: első helyen Lévai Zsombor végzet, a dobogó második fokára – ha lett volna ilyen – Szíki Sándor álhatott volna fel, míg legszínvonalasabban a nagyváradi Babó Kálmán szerepelt. Jobb időeredménnyel az összesítésben Szíki Sándor végzett az élen, így övé lett a kupa.