Magyar tanácselnök Bihar megyében – Botrányos alakuló ülés

Az RMDSZ jelöltjét, PÁSZTOR SÁNDORT választották meg a Bihar megyei önkormányzat elnökévé. A liberális tanácsosok dulakodásig fajuló tiltakozás után elhagyták az üléstermet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Harmadik összehívásra jelentek meg végül a Nemzeti Liberális Párt (NLP) megválasztott tanácsosai a megyei önkormányzat döntéshozó testületének alakuló ülésén június 28-án. Az előző két alkalmat bojkottálták erődemonstrációként amiatt, hogy bár a június 5-i voksoláson az NLP listája kapta Bihar megyében a legtöbb szavazatot, mégis a szociáldemokratákkal és a Liberális–Demokrata Szövetséggel (ALDE) egyezett ki az RMDSZ a többség megszerzése érdekében.

Kedden tehát mind a 35 tanácsos megjelent, az alakuló ülés törvényességét megállapító Claudiu Pop kormánybiztos ezután átadta az ülés vezetését a korelnöknek, jelesül Szabó Istvánnak. Mellette a két legfiatalabb tanácstag, Boda Gergely Zoltán és Sergiu Octavian David alkotta a prezídiumot. Először megalakították a frakciókat. A legnépesebb, 17 fős csoport a liberálisoké, vezetőjüknek Ionel Avrigeanut választották. A 9 szociáldemokrata párti (SZDP) tanácsos vezetését Ioan Mang fogja ellátni, és hozzájuk csatlakozik az ALDE két önkormányzati képviselője is, mert ők külön nem alkothatnak frakciót. A hét RMDSZ-es megválasztott tanácsos Pásztor Sándort választotta frakcióvezetőnek.

Ezután Szabó István javaslatára háromfős mandátumigazoló bizottságot állítottak. Ennek elnöke Grim András, titkára az SZDP-s Anamaria Tiron, tagja pedig az NLP-s Dacian Foncea lett. A grémium Carmen Soltănel megyei jegyző közreműködésével igazolta a 35 mandátumot, és mindannyian letették az esküt. (A nagyváradi tanácsosok eskütételével ellentétben itt senki sem kérte Isten segítségét.) A jegyző figyelmeztette mindannyiukat, hogy 15 napuk van a vagyon- és érdekeltségi nyilatkozatuk leadására, illetve ha összeférhetetlenség áll fenn új funkciójuk miatt, dönteni a mandátum megtartásáról.

Az idéntől érvényes választási törvény szerint már nem a szavazópolgárok döntöttek a megyei tanács elnökének kilétéről, hanem a tanácstagok. Az eskütétel nyomán megalakult Bihar megyei tanácsban ez nem ment simán. Két jelölt – Pásztor Sándor és az NLP-s Mircea Mălan– neve került fel a szavazócédulákra, a liberálisok pedig azonnal össze-vissza kiabálva tiltakoztak amiatt, hogy a lapokat a mandátumigazoló bizottság tagjai osztották ki az U alakú nagy asztalt körbeülő tanácstagok között. Az egymás és az ülésvezető elnök szavába vágó megszólalók szerint így sérül a voks titkossága. Foncea az elnököt is letorkollva, magából kikelve követelte, hogy vegyék vissza a cédulákat, és csak a szavazófülkének kinevezett tolmácsfülkébe lépéskor adják oda a tanácsosoknak. Sokan bekapcsolódtak az ordítozásba fajuló vitába, majd a veszekedés dulakodásba torkollt, amikor a fülke mellett Foncea el akarta venni az urnát Anamaria Tirontól, de az nem engedte el. Természetesen az operatőrök és a fotósok is ott tülekedtek az egymást rángató, lökdöső tanácsosok körül, pár percig zajlott – a szó szoros értelmében – a megyeháza díszterméhez méltatlan jelenet. Végül az NLP-sek – a dulakodásból kimaradó – Mălan vezetésével kivonultak, távozóban a felhevült Foncea törvénysértéssel, szavazatlopással, csalással vádolta a maradókat, és éltette a pártját.

A szocdemek jegyzőkönyvbe vetették az általuk tapasztalt törvénysértéseket, majd a koalíció tanácsosai leadták voksukat, és a kétfősre csökkent szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvbe mondta az eredményt: Pásztor Sándor 18 vokssal a megyei tanács elnöke lett, ellenjelöltjére 0 szavazat érkezett.

Az RMDSZ-es tisztségviselő elfoglalta helyét a prezídiumban, átvette az ülés vezetését, és a kedélyek lecsillapításaként elmondta: reméli, több tanácsülésen már nem maradnak üresen a székek. Hozzátette, ő eddig is inkább technokrata volt, mint politikus, és a kampány során sem tett vagy mondott olyasmit, amiért később magyarázkodnia kellene.

Rövid szünet után az ülés – immár teljes nyugalomban és egyetértésben – az alelnökök megválasztásával folytatódott. A két jelölt, Ioan Mang (SZDP) és Traian Bodea (ALDE) meg is kapta a jelenlévő 18 tanácsos voksát, így elfoglalták helyüket Pásztor mellett.

A szakbizottságok megválasztását a legközelebbi tanácsülésre halasztották. Kétséges azonban, hogy lezárult a botrányos alakuló ülés ügye, mert a szocdemek büntető feljelentés megtételét fontolgatják, a liberálisok pedig valószínűleg a közigazgatási bíróságon fogják keresni igazukat.