Emlékezés és szórakozás a csokalyi családi napon

Az elmúlt hétvégén, július 3-án családi nappá átnevezett falunapot tartottak Csokalyon. Fényes Elek szülőfalujában a magyar statisztika atyjáról is megemlékeztek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az ötödik alkalommal megrendezett eseménysorozat hagyományosan ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a református templomban. Forró Csaba lelkipásztor Máté evangéliumából vette ez alapigét, a földi értékek hiábavalóságáról szólt, hiszen azok értéktelenné válnak, ha nem társul hozzájuk a lelki kincsek keresése. „Csak annak lehet boldog földi élete, aki kész megismerni Jézust, rátalál az ő szeretetére” – mondta az igeszóló.

A templomi együttlét után, szintén a hagyományoknak megfelelően, a templommal szemközt lévő, ma emlékparkként funkcionáló egykori Fényes-kúriához, vonultak a templomozók. Az egykori szülőház megmaradt falrésze még őrzi a múltat, előtte Fényes Eleknek, a nagy magyar statisztikusnak a szobra áll. Az emlékhelyen megtartott beszédek ezúttal nyúlfarknyira sikeredtek, vészjósló fellegek hirtelen záport ígértek. Az eseményen jelen volt többek között a Magyar Statisztikai Társaság elnökségének képviseletében dr. Laczka Éva és Szabó István. Fényes Elek szobrának megkoszorúzása után helyi iskolások irodalmi műsort adtak elő, amit a lezúduló zápor szakított félbe. A jelenlévők becsületére legyen mondva, az égi áldás ellenére sem mondtak le a Himnusz közös elénekléséről.

Délután a könnyed szórakozás nyert teret. Tíz csapat nevezett be a főzőversenyre, de akadt olyan is, aki csak úgy kedvtelésből sörrel locsolgatott malacot pirított nyárson. A zsűri ízlelőbimbóit igénybe vevő elbírálásnak meglett az eredménye, a legügyesebb szakácsnak kijáró elismerést a nagykágyai csapat kapta, Horváth Ferenc főszakáccsal az élen.

Közben a focipályán zajlott a rögtönzött bajnokság, a hat benevezett csapat közül legsikeresebben a nagykágyai Gabika és Társai rúgták a bőrgolyót. A szervezés mindenre kiterjedt, a legkisebbek számára hatalmas homokhalmot szállítottak az ünnepség helyszínéül szolgáló sportpályára.

Sokan voltak kíváncsiak az erős emberek bemutatójára, az erőpróbába „civilek” is beszállhattak. Toldó és Attila, a két erős ember mázsán felüli kőgolyókkal „labdáztak”, hasonló súlyú kofferekkel sétafikáltak, és egy négymázsás gumiabronccsal is sikeresen birokra keltek.

A Guba József irányította Phoenix Sportegyesület karatésainak látványos bemutatóját színpadi fellépések követték. Előbb kisiskolások verseltek, táncoltak, majd a Béres Csilla irányította székelyhídi néptánccsoport parádézott, szilágysági táncot adtak elő. A nagyváradi Cripto bűvésztrükkökkel ejtette ámulatba a nézőket, a Steel Cross zenekar magyarországi rockbandák slágereit énekelte. A hosszúra nyúlt családi napot Tivadar József koncertje és utána szabadtéri diszkó zárta.