Levizsgáztak a nyolcadikosok

Június 27. és 29. között zajlott a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgája. A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban 91 diák iratkozott be a megmérettetésre, mindannyian megjelentek mindhárom vizsganapon. Román, illetve magyar nyelvből és irodalomból, valamint matematikából adtak számot tudásukról.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kiss Mária, a nagyszalontai magyar iskola aligazgatója elmondta, hogy technikailag minden rendben zajlott, a tételek időben érkeztek, rendben ment a sokszorosítás is, rendbontás nem volt. A 91 vizsgázó diákból 58-an értek el 5-ös feletti átlagot. Az átmenési arány 63,74 százalékos volt. Ez egy picit alacsonyabb a tavalyinál, akkor 67 százalék volt.

A legmagasabb átlagjegyeket Bronț Zsanett (8,91), Nagy Beatrix Réka (8,81) és Éles Dávid (8,80) érte el. Összesen kilenc diáknak lett 8-as feletti átlaga, az ő eredményüket a román nyelv és irodalom jegy nagymértékben rontotta.

„Sajnos idén is a román nyelv és irodalomból volt a legkisebb az átmenési arány (47,25%). Matematikából a diákok 51,65 százaléka ért el átmenő jegyet. A legmagasabb átmenési arány magyar nyelv és irodalomból volt (91,21%), itt a 91 diákból csak nyolcan nem érték el az átmenő jegyet. Az iskola vezetősége úgy értékeli, hogy még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a román nyelv és irodalom tanítására. Bár eddig is nagy energiákat fektettünk ebbe, ami az eredményekben is kezd mutatkozni, de még mindig van tennivaló ezen a téren. Mentségül szolgáljon, hogy megyei, sőt országos szinten is kisebbek a román nyelv és irodalom vizsgajegyek, tehát a tételsorok terén is lenne mit javítani” – vélekedett Kiss Mária.