Reáltudományok ünnepe a hajdúvárosban

Immár 12. alkalommal rendezte meg a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum a Tudományos Diákkonferenciát. Idén Biharból, más megyékből, sőt a Vajdaságból és Magyarországról is érkeztek tanulók, hogy bemutassák egy-egy reál tantárgyból írt dolgozataikat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A diákkonferencia megnyitójának az iskola klubhelyisége adott otthont, a főszervezők, Kiss Mária aligazgató és Mészár Julianna igazgató köszöntötték a jelenlévőket, utóbbi ismertette a verseny szabályzatát. Az eseményt számos érdeklődő tisztelte meg jelenlétével, köztük Zsigó Tamás informatikus, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelője, valamint Török László, Nagyszalonta polgármestere. Az elöljáró szerint büszke rá a város, hogy ilyen rangos eseményt évről évre megrendezhet az Arany János Elméleti Líceum égisze alatt, s a városvezetés a jövőben is örömmel támogatja a hasonló rendezvényeket.

A megmérettetésre a nagyszalontaiak mellett a megye és az ország több településéről is érkeztek diákok, például a Hargita megyei Gyergyóalfaluból, a Szatmár megyei Nagykárolyból, Tasnádról, a közeli Nagyváradról, valamint a határokon túlról, a vajdasági Zentáról és a magyarországi Szeghalomról. Mintegy 110 diák jelentkezett dolgozatával a konferenciára a megszokott tantárgyakból (matematika, informatika, fizika, kémia, biológia) és az idén ismét tudománytörténetből.

A délelőtt a dolgozatok bemutatásának jegyében telt, a konferencia szünetében pedig a Kulin György Csillagászkör szerelte fel távcsövét az iskola udvarán, és a szikrázó napsütésben érdekes napfolt-megfigyelést tartott Csukás Mátyás.

A versenyzők bemutatóit hozzáértő grémiumok értékelték. A matematika–informatika tagozaton Dana Canahai matematikatanár, a nagyszalontai Teodor Neş Főgimnáziumból, Nagy Olga, Szíjjártó Tünde és Szél Gyöngyi matematikatanárok az Arany János Elméleti Líceumból, Zsigó Tamás informatikus, szaktanfelügyelő és Tódor Tibor informatikus, az iskola egykori diákja és jelenlegi rendszergazdája. A tudománytörténet szekcióban Turzó Zsuzsanna nyugdíjas matematikatanár és Hosu Magdolna, a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola fizika–kémia szakos tanára; fizika–kémia–biológia tagozaton Csukás Mátyás gépészmérnök, amatőr csillagász, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tudományos titkára, Kiss Ernő fizikatanár az 1. Számú Műszaki Líceumból, Oláh Ildikó, a tenkei Nicolae Jiga Elméleti Líceum fizika–kémia szakos tanára, Nagy Zsófia kémia szakos egyetemi hallgató, az iskola egykori diákja, Hanesz Annamária biológiatanár a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból és Szabó Attila tenkei biológiatanár.

A zsűri alapos megfontolás után összeállította a végső rangsort, majd a díjátadás ünnepélyes pillanatai következtek. A 2016-os Tudományos Diákkonferencián a nagyszalontai magyar iskola versenyzői közül a következők értek el dobogós helyezést: I. hely: Éles Dávid, Nagy Szabolcs, Lakatos Tamás; II. lett: Balogh Viola, Bődi Tímea, Csete Klára, Darvasi Hajnalka, Bagi Nóra, Bagosi Krisztián, Kádár Gergő, Szabó Attila, Dani Norbert, Jámbor Ágnes, Szalók Balázs, Kádár Gergő; III. díj: Kenéz Júlia, Oláh Zsófia, Csete Klára, Darvasi Hajnalka, Erdélyi Zoltán, Szalók Balázs, Szabó Márk, Lőrincz Dorottya, Márkus Anita, Bagi Nóra.