Szalontai könyvtármustra

Hogyan jellemezhetnénk a könyvtárat? A szakdefiníció szerint a könyvtár a nyilvánosságra szánt, rögzített információk összegyűjtését, tárolását, rendszerezését, hozzáférhetőségét és visszakereshetőségét biztosító információs központ. A könyvtár feladata, hogy tudomást szerezzen a dokumentumokról, megszerezze, tárolja és rendelkezésére bocsássa azoknak, akiknek a dokumentumra igénye van.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A könyvtár nemcsak egy száraz meghatározás, több annál, hiszen a könyvtár egy olyan világ, ahol a könyvek segítségével a képzelet szárnyán a régmúlt mitikus világába utazhatunk, bepillantást nyerhetünk a történelem nagy harcaiba, a mesék birodalmában álmodozhatunk és bebarangolhatjuk a Föld legszebb vidékeit is.
A könyvtár nemcsak egy hely, ahonnan könyveket kölcsönözhetünk ki, a könyvtár a kultúra otthona, ahol jól megférnek egymás mellett a múltat őrző, értékes könyvek és a modern  technika, az internet világa.
Nagyszalonta is büszkélkedhet több nyilvános könyvtárral, mint például a Teodor Neş Közművelődési Könyvtár vagy az RMDSZ székházában működő Arany János Könyvtár. Ezeket mindenki látogathatja, igénybe veheti a szolgáltatásait, a bibliotékák kapui minden olyan ember előtt nyitva állnak, akik szeretnének tájékozódni, új információkhoz jutni.
A Teodor Neş könyvtár gyermek-, illetve ifjúsági és felnőtt részlegén több mint 94000 kötet áll az olvasni szeretők rendelkezésére. A kötetek listája folyamatosan bővül, megtekinthető a Polgármesteri Hivatal weblapján. Amennyiben a keresett könyv nem található meg a városi könyvtár állományában, a könyvtár vezetői igény szerint kikölcsönözhetik más könyvtárból az érdeklődő számára az illető kötetet, amit aztán az olvasóteremben átlapozhat az érdeklődő, viszont a könyv szállítási költségét a rendezése az olvasó állja.
A Teodor Neş könyvtár állománya a szabadpolcos rendszerre és a raktárra tagolódik, emellett olvasóterem és multimédia övezet várja az érdeklődőket. A könyvtárban a legtöbb kötet kikölcsönözhető és két hétre hazaviheti az olvasó, viszont vannak olyan könyvek is, például lexikonok, szótárak, egypéldányos kötetek, amelyeket csak helyi használatra adnak ki a könyvtárosok. A kölcsönözhető könyvek között ismeretközlő kötetek: szakirodalom és ismeretterjesztő irodalom, szépirodalmi könyvek és időszaki kiadványok is találhatóak. A könyvek feldolgozása Egyetemes Tizedes Osztályozással történik, illetve a klasszikus katalógus rendszerezést is használják, ugyanis minden könyvről készül katalógus cédula, amely tartalmazza a kötet jellemzőit és a könyvek közti eligazodást segíti. A könyvtár állománya beszerzés és adomány által folyamatosan gazdagodik, kikölcsönözhetőek olyan nagy sikerű könyvek mint a Da Vinci kód Dan Brown tollából, J. K. Rowling Harry Potter kötetei vagy Müller Péter és Paulo Coelho könyvei.
A kölcsönzés mellett számos szolgáltatás is igénybe vehető a Teodor Neş könyvtárban, például az internet használat, szkennelés és nyomtatás.
A szalontai városi könyvtár mellett a Magyar Házban az RMDSZ Arany János Könyvtára is várja az olvasóközönséget. A könyvállomány magánszemélyek és Nagyszalonta testvérvárosainak az adományaiból tevődik össze, közel 7000 kötet áll az olvasók rendelkezésére. Szabadpolcos rendszer működik, mindegyik kötet kikölcsönözhető otthoni használatra. A gyerekeknek szóló könyvek mellett világirodalmi és magyar irodalmi kötetek közül válogathatnak az érdeklődők, illetve számos szépirodalmi könyv és mezőgazdasági szakirodalom is található a polcokon. Az Arany János Könyvtárba főként a gyerekek és az idősebb korosztály tagjai járnak, de a bibliotéka vezetői szeretettel várnak minden olvasót.