Tulajdonosváltás a székelyhídi strandon

A Böjte Csaba szerzetes nevével fémjelzett dévai Szent Ferenc Alapítvány megvásárolta a székelyhídi termálstrandot. A létesítmény július közepe óta várja a fürdővendégeket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ha Isten nem építi a házat, hiába szorgoskodnak annak építői – idézhetjük szabadon a Szentírást, hisz mindez ráillik Böjte Csaba ferences szerzetes munkálkodására, székelyhídi ténykedésére. A helyi Stubenberg-kastély az enyészet áldozatául esett volna, mert a világi hatóságok nem tudták előteremteni a felújításához szükséges pénzt. És ekkor jött a papi ember, aki rászoruló gyermekeknek otthont varázsolt a patinás épületből, hitből építette a házat.

Ahogyan a kastély hozzátartozik a város arculatához, akként a negyvennégy éve épített fürdőt is magukénak érzik a székelyhídiak. Az egykori termelőszövetkezet volt a létesítmény első tulajdonosa. Virágkorát a múlt század nyolcvanas éveiben élte, népszerűségét a kiváló vízminőség mellett az államhatár közelségének is köszönhette. Erdély távoli, magyarok lakta vidékeiről érkeztek a vendégek, hiszen itt fogható volt a magyar televízió adása. Autóakkumulátorról üzemeltetett sporttévékkel felszerelkezve érkeztek az üdülőbe főként foci-vb idején. Akkoriban mindig telt ház volt. Később más vállalatok, cégek, üzletemberek bitorolták inkább, mintsem birtokolták a fürdőhelyet. A profitszerzés motiválta mindegyiket, a fejlesztésre már kevésbé gondoltak.

A dévai Szent Ferenc Alapítvány idén megvásárolta a létesítményt. Ottjártunkkor a nyitás előtti utolsó simításokat végezték a közel 1,5 hektáros területen. Egy részére új kerítés került, a két-, három- és négyszemélyes faházakat felújították, lefestették. A két medence közül a kisebbikre födém került, lehetőséget nyújtva így a téli fürdőzésre is. Bekerített sporttelep áll a vendégek rendelkezésére, emellett bár és büfé is üzemel.

Törő Mónika, a strand igazgatója elmondta, hogy a felszínre törő termálvíz 85 Celsius-fokos, de a medencébe érve megközelítőleg 35 fokosra „szelídítik”. Az évtizedes fák óriásira nőttek a területen, így aki éppenséggel nem napozni akar, hanem hűsölni vágyik a hőségben, megteheti a lombok alatt. Felnőtteknek 8 lej belépődíjat állapítottak meg, gyermekek és nyugdíjasok részére 5 lejt. A faházikók kibérléséért fizetendő összeg 25–35 lej. A létesítmény vezetője azt is elmondta, hogy az ott megszálló családok kedvezményt kapnak. És ami szintén fontos, nevet is adtak a „gyermeknek”: mostantól Gyermek Jézus Szabadidős Sportközpontként illik emlegetni a lubickolás helyét.