Tapinthatóvá tették a Himnuszt

Csobbant a víz, röppent a forgács, szoborrá vetkőztették az erdőlakó tölgyet. A hegyközszentmiklósi termálstrand adott otthont június végén a III. Partiumi Fafaragótábornak, ahová az elszakadt országrészekből és Magyarországról érkeztek a faszobrászok.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Régi hagyományra tekint vissza a Kárpát-medencei fafaragó művészek évenkénti találkozója. A szalárdi Sipos Béla, aki édesapjától tanulta a vésővel „bűvészkedést”, tanulmányai során került a Felvidékre, s ott megismerkedett e lelkes kompániával. Hagyománnyá vált körükben, hogy az őket vendégül látó településnek adományozzák a tábor ideje alatt készült alkotásokat.

Sipos szervezésében eddig már kétszer gyűltek össze megyénkben a szépnek teremtői. Pályiban történelmi nagyjaink alakját formázták meg, az alkotások a település parkjában láthatók, Szalárdon a térség jelentős személyiségeit faragták ki, és most Hegyközszentmiklóson nemzeti imádságunkat álmodták formába.

A nyitónapon, június 26-án a nagyváradi Tibor Ernő Galériában a magyarországi Csoma Gergely író, szobrász, néprajzkutató Megkötött idő című, több mint hatszáz oldalas kötetét mutatták be. A könyv negyven év gyűjtőmunkáját tartalmazza, a csángók szokásait, hagyományait, hiedelemvilágát dolgozza fel. A művet méltatta az anyaországi Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány létrehozója, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója. Sorra be is mutatta a szobrászokat, míg Csűry István királyhágómelléki református püspök, aki az idei fafaragótábor fővédnöke volt, a nemzetrészek összetartozásának fontosságát hangsúlyozta, s az összetartozáshoz a művészemberek a maguk sajátos eszközeivel jelentősen hozzájárulnak.

A szobrászok mindegyike egy-egy termetes tölgyfatörzset munkált meg. Előbb a modern technika eszközeivel – favágógéppel, elektromos csiszolóval – ledurvázták, aztán előbb a szekercét, majd pedig a finom vonalakat felszínre hozó vésőt vették használatba. Az embernél magasabb fatörzsek mindegyike a Himnusz nyolc strófájának egy-egy üzenetét hordozza.

Az alkotók a szoborcsoportot a Sződemeteren idén megnyíló Kölcsey Emlékháznak ajánlották fel. A terv szerint a Himnuszt regélő alkotásokat a versszakok sorrendjében állítják majd fel, a nyitó szobor Kölcsey Ferencet, a záró pedig Erkel Ferencet fogja ábrázolni.