Alpolgármesterségre cserélte a cégvezetést

Az önkormányzati választások után HORVÁTH JÁNOS RMDSZ-es tanácsost választotta a testület Nagyszalonta alpolgármesterének. A tisztség korábbi betöltője, Illyés Lajos egészségi okokból nem kívánt ismét indulni a címért, de ő maga is Horváthot javasolta utódjául.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Nagyszalontán születtem 51 évvel ezelőtt. Iskoláimat szülővárosomban végeztem el, fiatalon kezdtem dolgozni a Metalulnál, különböző részlegeken voltam, 1994-ben raktárosi beosztásból mondtam fel. Akkor fogtam saját vállalkozásba, lakásfelújítással kapcsolatos eszközöket forgalmazunk. Több mint két évtizede működik a cégem, sokan vállalkozóként ismertek meg. Mindig is érdekelt városunk sorsa, de négy évvel ezelőtt kezdtem el igazán az önkormányzati munkát mint helyi tanácsos. Akkor a nagyszalontaiak bizalmat szavaztak nekem, így jobban megismerhettem ezt a területet és a város gondjait. Lehetőségemhez mérten mindig próbáltam segíteni a hozzám fordulókat, támogatni a helyi sport- és kulturális szervezeteket, a jótékonysági ügyeket. Lokálpatriótának tartom magamat, ezért is maradtam itthon anno, amikor a rokonaim hívtak, hogy költözzek Pestre.

– Mivel foglalkozik szívesen a szabadidejében?

– Ha van szabadidőm, azt szívesen töltöm olvasással, kirándulással, kertészkedéssel. Az úti cél inkább a hegyvidék, nagyon szeretem a Székelyföldet, hegyeit, erdőit, de a tengert sem utasítom vissza.

– Milyen indíttatásból vállalta el az alpolgármesterséget?

– Megtisztelő volt számomra a nagyszalontaiak bizalma, amivel felém fordultak már közvetlenül az előválasztások eredményei után. Bár akkor még semmilyen felkérést nem kaptam, az emberek elindítottak bennem egy gondolatot. Amikor a konkrét javaslat megszületett, nagyon nehéz döntés elé kerültem: a vállalkozásom vagy a városom között kellett választani. Sokat tépelődtem, volt rengeteg érv és ellenérv, de végül elvállaltam, mert úgy éreztem, most szükség van rám, és én dolgozni akarok ezért a városért a polgármester úr, a városi tanács és a városháza alkalmazottai mellett.

– Miben tud elsősorban segíteni a szalontaiaknak?

– Úgy gondolom, hogy a tapasztalatom hasznára lesz a városnak. Több mint két évtizede az építőanyag-kereskedésem révén elég szakmai tudásra tettem szert, közben elvégeztem az építőipari technikumot is, így a városban folyó munkálatokat szeretném követni, hogy minőségi munkát vegyünk át, és épüljön a város. Hozzáteszem, nagyon számítok a nagyszalontaiakra, hogy együtt vigyázzunk az értékeinkre, legyen az út, járda, új játszótér… Ha mindenki kicsit magáénak érzi ezt a várost, akkor mindannyiunknak jobb lesz az életünk.

– Mennyit változott az élete, amióta alpolgármesterré választották?

– Bár csak két hét telt el, de elmondhatom, hogy nagyon sokat. Az első pár nap még meg kellett szoknom, hogy ne a cég felé, hanem a városházára vezessen az utam. Más a környezet, a munkatársak, a feladatok, a hozzáállás. Mindig is úgy tartottam, hogy egy önkormányzati vezetőnek szükséges a privát, vállalkozói élet megtapasztalása, mert csak aki kipróbálta, az tudja, mennyire nem könnyű egy vállalkozást életben tartani. Az önkormányzati munka sokkal összetettebb, de mások a feltételek. Nem akarok senki mumusa lenni, de elvárom, hogy ha nekikezdünk valaminek, azt fejezzük is be, mert az ide-oda kapkodásnak nincs semmi értelme, és a munkálatoknál a fontosságot és a szükségszerűséget kell előrehelyezni. Sajnos mind a szellemi, mind a fizikai munkára kevés a hivatal személyzete, és a bérezés sem elég vonzó a megüresedett állások betöltésére. A hivatalnokok le vannak terhelve, a feladatok szerteágazók, a panaszok orvoslása nehézkes. Reméljük, hogy az önkormányzatok országos sztrájkja eredményes lesz, javul a fizetés, nő a létszám, és ez magával hozza majd az ügyintézés javulását is.

– Most milyen munkálatok zajlanak a városban?

– A Kossuth utca modernizálása a végéhez közeledik, jön az aszfaltozás, elsősorban azokban az utcákban, ahol már van csatornázás. Minden feltört utca meg lesz tisztítva, de lesz, ahol csak a foltozásra telik majd. Folytatjuk a zöldövezetek bővítését, a fák ültetését. Lassan elkészül a Toldi Óvoda renoválása, korszerűsítése is, a temetőkerítés építése is jól halad.

– És a folytatás? Milyen terveik vannak a közeljövőre?

– Következik a Róth-ház renoválása, az iskolák és óvodák felkészítése a tanévre, az Arany utca és a Kálvin utca modernizálása. A csatornázás sajnos nem a mi hatáskörünkbe tartozik, ezt fentről, Bukarestből irányítják. Az önkormányzat annyit tehet, hogy az építésvezetővel egyeztet a felmerülő problémákról, és a lakossági panaszokat továbbítja a kivitelezőnek az építésvezetőn keresztül.

– Hogyan képzeli a várost, illetve a saját életét a mandátum végére?

– Remélem, négy év alatt megkezdődik a várost elkerülő út építése, ami sokat javítana a településen belüli közlekedésen. A legtöbb házban lesz szennyvíz-elvezetés, és a város még tisztább, még rendezettebb lesz. Több lesz a zöld, és a nagyszalontaiaknak lesz egy szabadidőközpontjuk, ahova kijárhatnak piknikezni, szalonnát sütni, a gyermekek játszani. Egyelőre még csak terv, de reméljük, hogy valóra válik a termálfürdő, amit mindenki nagyon vár, valamint tervezzük a termálvíz hasznosítását alternatív energiaforrásként. Ami a saját életemet illeti, remélem, hogy szerető családom mellettem áll, és ugyanúgy támogat majd, mint most, amit ezúttal is megköszönök. Szeretném, ha négy év múlva elmondhatnám, hogy jól döntöttem, és sikerült előremozdítani a nagyszalontaiak életét. Köszönöm mindenki támogatását, beleértve a cégem alkalmazottait is, akik helytállnak, és hagynak a városért dolgozni.