Váradi sportolók és bírók az olimpián

Augusztus 5. és 21. között a brazíliai Rio de Janieróban rendezték meg a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokat. A sportvetélkedők királyaként számon tartott seregszemlének voltak nagyváradi szereplői is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Éremért utazott Rióba a román női kézilabda-válogatott váradi születésű játékosa, Szűcs Gabriella, ám a tavalyi világbajnokságon bronzérmes gárda már a csoportkörben „elvérzett”. A 31 éves kézilabdázó korábban 96 alkalommal öltötte magára a magyar válogatott mezét, ám 2015 szeptemberében úgy döntött, szülőhazája válogatottjában folytatja pályafutását, miután hét évet játszott a román első osztályban. Szűcs 2004-ben mutatkozott be a magyar felnőtt válogatottban, abban az évben Eb-bronzérmes, egy évvel később vb-harmadik lett, és tagja volt a pekingi olimpián elődöntőbe jutó, végül 4. helyen záró válogatottnak.

Síppal és zászlóval…

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság után a riói ötkarikás játékokon is megbízatást kapott a nagyváradi partjelző, Octavian Șovre. Az olimpiai focitorna három mérkőzésén működött közre az aradi Ovidiu Hațegan egyik segítőjeként. A csoportkörben két meccsen (Németország–Mexikó és Brazilia–Irak) lengetett a váradi taccsbíró, majd a Brazília–Honduras elődöntőben kapott szerepet társaival együtt. A sípmester teljesítményéről elismerően nyilatkoztak a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezetői.

…a döntőben

A váradi vízilabdabíró, Adrian Alexandrescu a világ egyik legjobb sípmesterévé vált az utóbbi években, így számítani lehetett rá, olimpiai döntőt vezet majd Rióban. A férfitorna első fordulójában a döntőnek is beillő magyar–szerb rangadót vezette, majd a női tornán is kulcsszerepet kapott, végül az Egyesült Államok–Olaszország női döntőben bizonyíthatta rátermettségét. A férfi csapatok vetélkedésében váradi vízilabdázó nyakába is került aranyérem, ugyanis az olimpiai bajnoki címet szerző szerb válogatott első olimpiai sikeréből a Nagyváradi VSK-Digi férfi pólócsapatának hálóőre, Gojko Pijetlovics is kivette a részét.

Alexandrescu és Șovre sikere kevéssé tudta orvosolni a román olimpiai küldöttség rendkívül gyenge teljesítményét. A riói ötkarikás játékokon egyetlen aranyérmet szereztek a román sportolók a női párbajtőrcsapat révén, emellett egy ezüst- (páros teniszben) és két bronzérem (súlyemelésben és evezésben) lett a mérleg. Ezzel szemben a magyar olimpiai csapat remek teljesítényt nyújtott, s nyolc arany-, három ezüst és négy bronzéremmel zárta a küzdelmet.