Elméleti és szakmai oktatás magyarul

Megyénkben a beiskolázási terv szerint összesen 41 magyar tannyelvű IX. osztályt indítottak a 2016/2017-es tanévben. KÉRY HAJNAL főtanfelügyelő-helyettestől kértünk tájékoztatást a nyári vakáció végén.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Biharban a beiratkozások első és második szakasza után maradtak még szabad helyek a IX. osztályokban, ezekre szeptember elsején lehetett jelentkezni. Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő helyettestől azt is megtudtuk, hogy nőtt az érdeklődés a szakiskolai képzés iránt, ezt egyébként nemcsak a IX. osztályokban, hanem posztliceális oktatás formájában is kínálták. Egy esztétika osztály indult a Traian Vuia Műszaki Kollégiumban és egy növényvédelmi technikusokat képző osztály az érmihályfalvi 1. Számú Mezőgazdasági Líceumban. Akik estiben akartak érettségizni, azok a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági Líceumba iratkozhattak be.
A magyar IX. osztályok legtöbbje Nagyváradon indult, de megye más településein lévő iskolákba is várták a diákokat. A váradi Ady Endre Líceumban és a Mihai Eminescu Főgimnáziumban elméleti osztályokat indítottak, akárcsak Margittán, a Horváth János Elméleti Líceumban és a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban.
A Iosif Vulcan Főgimnázium óvónő-tanítóképző osztályt, a Művészeti Líceumban képzőművészeti és zenei osztály indult. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban hároméves képzést adó közélelmezési szakosztály, illetve turizmus és közélelmezési osztályt is indítottak a római katolikus teológia és a közgazdaság szak mellett.
A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban egy elektrotechnikai és egy református teológiai osztályban tanulhatnak a kilencedikesek. A Traian Vuia Műszaki Szakközépiskolában két magyar IX. kezdi a tanévet: az esztétika osztály elvégzése fodrász és stylist képesítést ad, a hároméves szakképző osztály fele pedig autószerelést, a másik fele villanyszerelést tanulhat.
A borsi Tamási Áron Mezőgazdasági Líceumban egy-egy kertgazdálkodás és automatizálás–elektronika osztály indult.
A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban öt osztályt indítottak, három elméleti és két szakosztályt, utóbbiakban elárusítókat, illetve víz- és gázszerelőket képeznek.
Érmihályfalván az 1. számú Mezőgazdasági Líceumban ugyancsak öt IX. osztály kezdi az idei tanévet, ebből egy elméleti képzést ad, a négy szakosztályban pedig mechanikai, turisztikai, textilipari és kertgazdasági szakmát tanítanak.
A nagykágyai 1. számú Műszaki Líceumban három magyar tannyelvű osztályba jelentkezhettek a nyáron végzett nyolcadikosok: közélelmezési, mezőgazdasági gépészet és kőműves szakra.
Ami az előkészítő és az V. osztályokat illeti, a főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy ezek mindenütt elindultak ott, ahol eddig is volt magyar oktatás a megyében. Nagyváradon 14 előkészítő és 16 V. osztály indul.