Budapesten versenyeztek a nagyszalontai futók

Két rangos megmérettetésen vettek részt a magyar fővárosban a hajdúváros távfutói az elmúlt hónapokban, és nagyon szép eredményeket értek el.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Tavasszal a budapesti 31. Vivicitta városvédő futáson, melyet egy távközlési cég szervezett, mintegy tízezren indultak 21 kilométeren, köztük Nagyszalonta színeiben Illyés Lajos Demeter, a hajdúváros „futónagykövete”. Ő végül a 2401. helyezést érte el 01:56:42-es idővel, a szintén nagyszalontai Sztoika Gábor József 1794.-ként ért célba 01:51:51-es idővel, Tenkő Loránd Zoltán pedig a 2063. lett 01:54:05-ös idővel. Utóbbi szívesen mesélt lapunknak is a megmérettetésről.

– Ez a futás hagyományosan a Margit-szigetről indul. Nagyon nagy élmény, amikor ennyi ember szalad egyszerre. A rajt szakaszos, ami azt jelenti, hogy meg kell adni egy időt, amiről azt gondolja az induló, hogy azalatt teljesíteni tudja a távot, és annak alapján kerül be egy indítandó csoportba. Én a versenyen a 3-as zónából indultam, az időmre pedig büszke vagyok, mivel ez az eddigi legjobb, amit félmaratonon elértem. Tavaly ugyanezen a versenyen a 2768. lettem 01:58:08-as idővel, egy év alatt 4 percet javult az eredményem.

Szeptember 11-én a 31. WizzAir félmaratonon állt rajthoz ismét Sztoika és Tenkő. Előbbi 2:08:12-es idővel a 3191. lett, az utóbbi pedig a 2032. 01:57:54-es idővel. „Itt rontottam fontos perceket – értékelte az eredményt Tenkő Loránd Zoltán –, de nagyon meleg volt, emiatt a mezőny jelentős része lassabban futott a vártnál. A meleg miatt fokozottabban kell figyelni a folyadékbevitelre és a futótársakra is, hiszen nagyobb a balesetveszély, figyelmetlenebbek az emberek, és sokkal könnyebben megsérülhetünk valaki más hibájából.”

Tenkő Loránd Zoltán már hét esztendeje fut rendszeresen. A kezdetekről is mesélt:

– Akkoriban kezdett a futás ismét beivódni a köztudatba, én pedig szerettem volna valamit sportolni. Azóta is rendszeresen futok, kétnaponta 7 kilométert, rendszerint hétfőn, szerdán és pénteken láthatnak az emberek a városban szaladni. Tudni kell, hogy ez is, mint sok más sport, nem való mindenkinek. A futás mostanában nagyon divatos, de nagy akaraterőt igényel, hogy rendszeresen végezzük, és ez nem mindenkiben van meg. Nagyon fontos a légzésre koncentrálni, mert aki hamar kifullad, annak a kedve is elmegy az egésztől. Tudni kell, hogy 5 perc futás nem elég, én a 7 km-t nagyjából 34-37 perc alatt teljesítem. Ez persze hőmérséklettől, kedvtől, fizikai állapottól is függ, de a futás alapjában véve igazán jó testmozgás, és érdemes foglalkozni vele.”