Váradi húzóemberek a junior vízilabda Eb-n

Nem kerültek ugyan az élmezőnyben, de azért tisztesen helytálltak a román U19-es férfi és női vízilabda-válogatott tagjai a hollandiai Alphenben megrendezett Európa-bajnokságon. Mindkét csapat alapemberei váradi tehetségek voltak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A román fiúcsapat a 12., a női együttes pedig a 14. helyen zárta a Hollandiában megrendezett kontinensviadalt. Edi Andrei szövetségi kapitány (egyik segítője a váradi Gheorghe Dunca volt) keretében hét váradi vízilabdázó – Raul Gavriş kapus, valamint Szabó István, Kováts Viktor, Bogdan Remeş, Antonio Alexandrescu, Cristian Dobre és Andrei Drăghici mezőnyjátékos – kapott helyet. Közülük a legtöbb gólt Szabó István dobta (nyolc alkalommal volt eredményes), de Kováts Viktor (2), Andrei Drăghici (2), Bogdan Remeş (2) és Antonio Alexandrescu (1) is betalált még az Európa-bajnokságon.

A román válogatott eredményei: 4–20 Spanyolország ellen, 11–10 Szlovákia ellen (a váradiak közül Szabó 3, Remeș 2 és Kováts egy gólt szerzett), 10–10 Hollandia ellen (Szabó két gólt dobott), 6–16 Olaszország ellen (Szabó duplázott, Alexandrescu egyet lőtt), 7–13 Montenegró ellen (Kováts és Drăghici lőtt egy-egy gólt), 8–14 Németország ellen (Szabó és Drăghici talált a kapuba).

A női utánpótláscsapat először vett részt rangos nemzetközi megmérettetésen; Vlad Hagiu edző segítője a Nagyváradi Körös SK háromszoros bajnokcsapatának edzője, Orbán Zoltán volt. A keretben három váradi tehetség, Laboncz Nikolett, Oana Vidican és Vanesa Caba Tulceanu kapott helyett.

A csoportkörben nem sikerült győzniük a lányoknak, a helyosztókon a bolgárok legyőzésével (18–10) a 13. hely megszerzéséért játszhattak a 17 csapatos kontinenstornán. Végül a franciákkal szemben már nem tudtak meglepetést okozni (13–6 lett az ellenfél javára), így a 14. helyen zártak.

A csapat alapembere Laboncz Nikolett volt, aki minden meccsen betalált az ellenfél kapujába. A későbbi bajnok hollandok elleni nyitómeccsen egy gólt lőtt a Körös SK centere, a szerbeknek és a franciáknak két-két gólt, a bolgároknak pedig hatot vágott a tornán, így 11 találattal zárta az Európa-bajnokságot. Oana Vidican a hollandok (1), a franciák (1), a szerbek (1) és a bolgárok (2) ellen szerzett gólt, míg Vanessa Caba Tulceanu főleg védekező feladatokat kapott a kontinenstornán.

A női válogatott eredményei: 2–34 Hollandiával, 5–12 Szerbiával, 18–10 Bulgáriával, 6–13 Franciaországgal.