Jó példa a diószegi Zichy-kastély felújítása

Bihardiószegen járt nemrég SZABÓ ÖDÖN, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselőjelölt. A helybéli vezetőkkel folytatott egyeztetés során kiemelt téma volt a műemlékvédelem, jelesül a diószegi Zichy-kastély felújítása.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mint köztudott, az épület egyik részét korábban már felújították európai uniós pályázaton nyert pénzből, és a közelmúltban az RMDSZ-es Mados Attila vezette önkormányzat megnyert egy másik pályázatot is félmillió euró értékben, amiből a kastély másik részét is sikerül megmenteni. A polgármester elmondta, hogy komoly és nehéz munka áll a pályázatíró csapat és az önkormányzat munkatársai mögött. Rengeteget dolgoztak azért, hogy megmentség a vidék egyik legszebb, legnagyobb kastélyát, és most végre látszik, hogy beérik a befektetett munka gyümölcse

Szabó Ödön hangsúlyozta, a következő időszakban is meg kell ragadni minden lehetőséget arra, hogy a helyi közösségek, önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek felújíthassák műemlék épületeinket. A lehívható források jelentős szeletét az uniós források jelentik. De emellett emlékeztetni kell az államot is arra, hogy kötelessége megőrizni, rendben tartani azt az örökséget, amit eleink reánk hagytak. „Az RMDSZ következetesen azt szorgalmazza, hogy magyar kultúránk megőrzésében a társadalom különböző szegmenseinek is részt kell vállalniuk. Civil szervezeteket, üzleti köröket és elsősorban a szakembereket be kell vonni a munkába, amikor átörökítjük gyermekeinknek mindazt, amit őseink építettek és hagytak reánk, azokat az épületeket, amelyek fontos jelképei közösségeinknek és bizonyítékai történelmünknek.”

Éppen ezért az RMDSZ választási programjában szerepel az, tudatta Szabó Ödön, hogy az épített örökség védelme terén az országos helyreállítási tervből arányosan részesedjenek a magyar kulturális örökség részét képező műemlékek is. Napjainkban ugyanis elenyésző a közvetlen állami támogatásból megújuló műemlékek száma. Amit sikerült is rendbe tenni Bihar megyében és az Érmelléken az elmúlt években, az nem a román állam odafigyelése miatt történt, hanem többnyire a helyi vezetők akkurátus és kitartó munkájának köszönhetően, nagyrészt európai uniós pályázatokból. Erre jó példa a diószegi Zichy-kastély felújításának története is – hangsúlyozta Szabó Ödön.

A képviselőjelölt elmondta továbbá, hogy a műemlékvédelmi törekvések sarkalatos pontja magyarok által lakott területeken az, hogy a szakbizottságokban legyenek magyar szakemberek is, akik nemcsak az épített örökség anyagi értékét, hanem az ezekhez az épületekhez érzelmi szempontból ezernyi szállal kötődő magyarságot is képviselhetik. Az RMDSZ ezért azt javasolja, hogy az országos műemléki bizottságban, annak albizottságaiban és a területi bizottságokban alanyi jogon legyenek magyar szakemberek, akik odafigyelnek, hogy a magyar vonatkozású, a magyar örökségbe tartozó műemlékek megfelelő „bánásmódban” részesüljenek. Ma több regionális bizottságban is vannak magyar szakemberek, mert vannak jó szakértőink, azonban politikai változások esetleg veszélyeztethetik az ő jelenlétüket, nem is beszélve arról, hogy pontosan a szórványban szűkölködünk megfelelő védelemmel. El kell ismerni, hogy műemlékvédő civil szervezeteink, egyházaink pótolják sokszor a szórványban a szakhatósági védelmet. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium erdélyi megyei igazgatóságainak alkalmazottai között is legyenek magyar szakemberek, a megye magyar lakossága részarányának megfelelően.