Kötelesség a kisvállalkozások segítése

Bihardiószegen járva SZABÓ ÖDÖN parlamenti képviselő több gazdával, helyi termelővel is elbeszélgetett. Diószeg elsősorban a bortermelésről és szőlőtermesztésről ismert vidéke Biharnak, de számos más haszonnövény termesztésében is jeleskednek a helybéliek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felelevenítette, hogy tavaly például több mint kétszáz gazdát mozdított meg Székelyhídon megrendezett szakmai találkozó. Sokan voltak ott Diószegről is, és rengeteg hasznos ötlet, elképzelés hangzott el a szakmai tanácskozáson. A Szövetség politikusai ezeket be is iktatták az RMDSZ választási programjába. Ugyanakkor a képviselőjelölt tudomása szerint a gazdaszövetségnél folyamatban van az Érmelléki Termék márka előkészítése, ami, ha hivatalos lesz, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a kistermelők egységes arculattal, „brand”-del eredményesebb szereplői legyenek a piacnak. A családi vállalkozások, a kistermelők elsődleges problémája ugyanis a piacra jutás.

Az érmelléki gazdaságok, hagyományőrző mesterek megsegítése céljából alakult meg a Vásárszövetség is idén februárban a magyarországi Derecskén, Hajdú-Bihar és Bihar megye tizenöt településének részvételével – emlékeztetett rá a politikus. A Vásárszövetség tagja egyébként Bihardiószeg is. Ennek eredményeképpen az önkormányzat támogatásával a helyi termelők több magyarországi és határon inneni vásárra is eljutottak, így közvetlenül kínálhatták portékáikat az érdeklődőknek. Debrecen városa Papp László polgármester nyári bejelentése után most készül visszatérni Diószegre, a „debreceni szőlőskertbe”, tette hozzá Szabó Ödön.

A helyi vállalkozókkal folytatott megbeszélése alkalmával a Bihar megyei törvényhozó elmondta, hogy az uniós felzárkózás szükségességét tartva szem előtt az RMDSZ egyre nagyobb súlyt helyez a gazdaság élénkítésére, ezen belül is a foglalkoztatottság bővítésére és a vállalkozások versenyképességének javítására. Ennek egyik fontos eszköze a kis- és középvállalkozások támogatása, hiszen ez a szektor adja a működő vállalkozások 99,7 százalékát, munkahelyeket biztosít a versenyszférában dolgozók 65–67 százalékának. A kis- és középvállalkozások jelentik az erdélyi gazdaság gerincét.

„Az RMDSZ programjában meghatározó célként fogalmazza meg a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésének támogatását, a vidéki családok létbiztonságának megteremtését. Ennek érdekében minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a vállalkozót abban, hogy szülőföldjén boldogulhasson, továbbá támogatja abban, hogy szakértelemmel termelhessen, a termékét tisztességes haszonnal értékesíteni tudja, ebből a családját fenntarthassa, és fejlődhessen. A Szövetség ösztönzi és elősegíti az európai és hazai támogatások igénybevételét, a sikeres pályázást a versenyképesség megőrzéséhez. A falu megmentése érdekében bővíteni kell a vidéki jövedelemszerzési lehetőségeket, csökkenteni a fölösleges terheket, javítani a vidéki lakosság életminőségét, életfeltételeit, jövedelmi helyzetét, és ezáltal megelőzni a vidék, főleg a kistelepülések elnéptelenedését, elöregedését, a vidék által őrzött értékeink, hagyományaink, népszokásaink fogyását, elvesztését” – idézte Szabó Ödön az RMDSZ választási programját.