Nagycsaládosokat segítene az RMDSZ

Nagyváradi sajtótájékoztatóján CSEKE ATTILA képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke ismertette a nagycsaládosok adókedvezményére vonatkozó törvényjavaslatot és a megyei önkormányzat tervét a nagycsaládokat kedvezményes belépővásárlásra feljogosító kártyák bevezetésére.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az RMDSZ-es jogszabálytervezet értelmében a legalább három gyereket nevelő családok, illetve a legalább két gyereket nevelő csonka családok akár 50 százalékos adókedvezményben is részesülhetnek. Ez az ingatlanadó, a telekadó, a gépjárműadó illetve a különböző bizonyítványok és igazolások kifizetésére vonatkozik. Cseke Attila példaként elmondta, hogy egy 90 négyzetméteres lakással, egy 600 négyzetméteres telekkel és egy dízel Dacia Logan autóval rendelkező háromgyerekes családnak egy körülbelül 100 eurós megtakarítást jelent.

„Ha az RMDSZ indítványát elfogadja a parlament, és a döntési hatáskör átkerül az önkormányzatok szintjére, akkor Bihar megye mind a 23 RMDSZ-vezette önkormányzata be fogja vezetni a támogatási rendszert, és erre fogjuk biztatni a többi önkormányzatot is” – mondta a parlamenti képviselő.

A törvényhozó, aki egyúttal a Szövetség Bihar megyei szervezetének elnöke, arról is szólt, hogy a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának előterjesztésére a megyei önkormányzat olyan családi kártyát tervez bevezetni, amely a neki alárendelt kulturális intézményekbe – a színház, filharmónia, a megyei könyvtár, a Körösvidéki Múzeum – kedvezményes belépést tesz lehetővé. Emellett a tanács köthet erre vonatkozó megállapodást más intézményekkel is. Három kategóriát határoznának meg: 10 százalékos kedvezményt biztosító sárga kártyát kapnának a háromgyerekes családok, 20 százalékos kedvezményt jelentő piros kártyát használhatnának a legalább kétgyerekes csonka családok, illetve a négygyerekes családok, és 30 százalékos kedvezmény járna a zöld kártyára az öt vagy ennél több gyereket nevelő nagycsaládok

„Ezek a kedvezmények segítenék a nagycsaládokat, illetve a hátrányos helyzetben élő nagycsaládokat, amelyeknek tagjai esetleg nem tudják megengedni maguknak, hogy teljes árú jeggyel elmenjenek valamilyen kulturális intézménybe. Ezek a kedvezmények a család valamennyi tagja által igénybe vehetők, így ha egy háromgyerekes család együtt elmegy mondjuk színházba, akkor mind az öten, vagyis a három gyerek és a két szülő is kedvezményes jegyet vagy bérletet válthat. Fontos, hogy a kedvezményt igénybe vevő család gyerekei valamilyen tanintézetbe be legyenek íratva, illetve a helyi adók és illetékek naprakészen ki legyenek egyenlítve” – összegezte a kedvezménnyel kapcsolatos tudnivalókat Cseke Attila képviselő.