Méhészkonferencia és termékvásár

Bihar, Kolozs, Szatmár, Szilágy, Temes megye mellett Magyarországról is többen érkeztek október első hétvégéjén az érmihályfalvi Gödör rendezvényházba. A közelebbi és távolabbi vidékekről odautazókban egy dolog mindenképpen közös volt, mégpedig érdeklődésük a méhészet iránt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az ötödik alkalommal megrendezett Érmelléki Méhésztalálkozónak ezúttal is Gyula Lehel helybeli méhész volt a főszervezője. Az eseményen tiszteletét tette a város polgármestere, Nyakó József is, s elmondta, hogy egyre népszerűbb a méhészkedés a vidéken, pedig manapság már nem lehet megélni 40-50 méhcsalád termelte mézből. Emellett a beruházás is igen nagy, a méhcsaládok, a felszerelések ára is sokat emelkedett az utóbbi években. A külföldről, főleg ázsiai országokból behozott méz leveri a helyi termékek piaci értékét annak ellenére, hogy sok a minőségi kifogás velük szemben. A minőség az, ami biztosítékot jelent méhészeinknek, mert ha némileg nyomott áron is, de állandó jelleggel értékesíthető nyugat-európai országokban a térségben szüretelt méz.

A találkozón egyöntetű volt a vélemény, hogy az idei mézhozam a leggyatrább volt az elmúlt huszonöt évben. Az előadók között több szaktekintély is jelen volt a konferencián. Dr. Hegedűs Dénes, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai elnöke az atkafertőzésről és az ellene való védekezésről értekezett. A jelenlévők kérdéseket intéztek az előadóhoz, ami arra enged következtetni, hogy az atkafertőzés valós veszély a méhállományra. Dr. Daniel Popovici állatorvos, méhész a méhek táplálkozásáról és a méhcsaládok elnéptelenedéséről beszélt érdekfeszítően, míg Ioan Fetea, a Romániai Méhészek Szövetségének elnöke az idei rossz eredmények okait boncolgatta, és elsősorban a rovarok számára nem megfelelő időjárással magyarázta. Ehhez társul még a méhészek örök ellensége, a szántóföldi növények vegyszerezése, a gyümölcsösök permetezése is.

Bár több megyéből is érkeztek szakmabeliek, mégis az előző évekhez viszonyítva kevesebb méhész jött el a konferenciára. Ennek ellenére szakmaiságát tekintve igen tartalmas volt az együttlét, ami immár túl is lépett a konferencia jellegen, hisz délután gazdag választékú méhészeti vásárra is sort kerítettek a szervezők. A méz különböző termékvariációit is megcsodálhattuk, virágporkínálatból sem volt hiány, de füstölőket, pergetőket, méhészöltözetet is lehetett vásárolni.

Azt, hogy a jövő év mit hoz a méhészet számára, még nem tudni, de méhészkonferencia biztosan lesz Érmihályfalván – állította a főszervező.