Arany-évre készül Nagyszalonta

A magyar nemzet 2017-ben ünnepli a koszorús költő, Arany János születésének bicentenáriumát. A megemlékezések sora Nagyszalontáról indult, a szülőváros felvállalta a rendezvények koordinálását.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Már 2014-ben elkezdték szervezni Arany János születése 200. évfordulójának méltó megünneplését szülővárosában. Akkor az emlékévvel kapcsolatos elképzeléseket vázolták az Arany 200 konferencián, majd 2015-ben folytatódott a tanácskozás a Szárba szökkenő ünnep elnevezésű találkozón. Nemrégiben, a Hajdúhéten ismét összegyűltek a különböző intézményvezetők, hogy az Ünnep kapujában elnevezéssel életre hívott találkozón megbeszéljék az elmúlt 12 hónap eredményeit, és vázolják az újabb terveket.

Az eseménynek a Magyar Ház adott otthont, itt gyűltek össze azok az egyházi képviselők, intézményvezetők és civil szervezeti illetékesek, akik a szalontai Arany János Művelődési Egyesülettel (AJME) együtt dolgoznak az Arany-év programjainak megszervezésén. A jelenlévőket a házigazdák nevében Török László polgármester köszöntötte, majd a konferencia fővédnöke, Csűry István királyhágómelléki református püspök tartott gazdag előadást a költő munkásságáról Nekem áldott a bölcső, mely magyarrá ringatott címmel.

A találkozót megtisztelte jelenlétével Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja is. Biztosította a szervezőket arról, hogy a kincses városbeli magyar külképviselet kulturális osztályán kiemelten figyelnek az Arany-évre, és mindent megtesznek a rendezvénysorozat támogatásáért. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Arany János ünnepe nemcsak a szülőváros számára különös jelentőségű esemény, hanem nemzeti érték is.

A bicentenáriumi évre tervezett programokról Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke tájékoztatta a hallgatóságot. Egész évben lesznek rendezvények, a Szalontára látogatóknak és a régió lakosainak egyaránt. A programok lebonyolításába az AJME mellett más városok intézményei is bekapcsolódnak, például a Szigligeti Színház Nagyváradról, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Magyar Művészeti Akadémia és számos civil szervezet.

Az Arany-év első nagyszabású programja természetesen március 2-án, Arany születése napján lesz, Lovász László, az MTA elnöke a Nagyszalontára kihelyezett akadémiai ülésen ekkor nyitja meg hivatalosan az Arany-évet. Szintén ezen a napon mutatja be a hajdúvárosban a Szigligeti Színház az egyik Arany-művet feldolgozó előadását. A folytatásban lesz Arany-vetélkedő a koszorús költő nevét viselő iskola égisze alatt, megrendezik a hagyományos Arany János Szavalóversenyt, méghozzá világszinten, ugyanis a távolabbi régiók versmondói a világháló segítségével „látogatnak” Nagyszalontára. Különleges tárlatokat is láthat a művészetkedvelő közönség, lesz, amelyik Arany és Petőfi barátságát mutatja be, egy másik a Toldi korát idézi meg, bemutatják a fájdalom verseiből ihletett gyűjteményt is, az év végén pedig a bicentenáriumot összegző kiállítás várja majd a látogatókat.

A programokat úgy állították össze a szervezők, hogy abban minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A fiatalokat várja majd a nyárindító Szentivánéji Fesztivál, valamint a számos tábor (irodalom, nyelv, zene, film, tánc és erőjáték), az idősebb korosztály tagjai például az irodalmi esteken kapcsolódhatnak majd ki. Természetesen 2017-ben is lesz mesemondóverseny a legkisebbeknek, és egyéb, kifejezetten a gyerekeknek szóló programok is helyet kapnak a kínálatban.

Az eseménysorozat különleges játéka lesz az Arany-út, melynek során a vállalkozó kedvű érdeklődők sorra felkereshetik az Arany János életútjához kapcsolódó településeket Nagyszalontáról indulva Debrecenen, Nagykőrösön át Budapestig. A turistaúthoz készült kiadványban Geszt, Kisújszállás, Hanva és Karlsbad (Karlovy Vary) is ott sorakozik. A játék mibenlétéről idejében tájékoztatják majd az érdeklődőket a szervezők.

Az Arany-év előkészületei tehát már célegyenesben vannak, jelenleg az első hivatalos programfüzet összeállításánál tartanak, jövőre pedig újabb kiadványok érkeznek az olvasókhoz, egyebek mellett munkafüzet Toldi, az én hősöm címmel, Dánielisz Endre helytörténész több munkája, valamint az Arany-szobrokat bemutató kötet kiadását is tervezik a szervezők.