Készülnek a magyar kultúra ünnepére

Könyvbemutatók, tárlatok mellett lesz koncert, színházi előadás, jogtörténeti konferencia és még sok minden más a magyar kultúra ünnepe alkalmából. A rendezvénysorozat összbiharországivá terebélyesedett.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nagyváradi sajtótájékoztatón elsőként Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szólt a magyar kultúra ünnepéről. Mint mondta, immár 16. éve annak, hogy Nagyvárad Berettyóújfaluval közösen szervezi az eseménysorozatot, tavaly óta pedig Debrecen és Margitta is bekapcsolódott. „Sok rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Az idei program is gazdag, lesz miből válogatni” – hangsúlyozta.
Kolozsvári István, a berettyóújfalui önkormányzat kulturális menedzsere örvendetesnek találja, hogy összbiharországivá vált az együttműködés. Ezután a berettyóújfalui programot ismertette. A településen január 17-én kezdődik az ünnepség a civil szféra eseményeivel, a nagyváradi vendég dr. Fleisz János történész, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) elnöke lesz. Január 21-én ugyancsak váradi vonatkozású esemény lesz: a Tibor Ernő Galéria alkotói csoportjának munkáiból nyílik tárlat. Petrás Mária keramikus alkotásaiból is nyitnak kiállítást, majd a Muzsikás együttes koncertezik, az est befejezéseként pedig átadják az Erdélyi Gábor-díjat. Január 23-án jogtörténeti konferenciát tartanak, s egyebek mellett az Arany János-emlékév jegyében is szerveznek programot.
A jogtörténeti konferenciáról részletesebben szólt Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke. Amint mondta, a váradi és a cívisvárosbeli törvényszék évek óta szoros kapcsolatban áll egymással. Legutóbb például tavaly szeptemberben jártak náluk a nagyváradi kollégák. Évente szerveznek egy-két közös programot. Hogy mit keres egy jogtörténeti konferencia a magyar kultúra ünnepének programjában? Nos, mert például fontos a bíróságok társadalmi szerepvállalása. Kahler Ilona említést tett a magyarországi bíróságtörténeti munkacsoportról, a megyei járásbíróságok históriáinak kutatásáról. Most a Berettyóújfalui Járásbíróság kutatásán a sor. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötöttek az újfalui önkormányzattal. Egy igényes kivitelezésű ismeretterjesztő kötet megjelentetését is tervezik. A kutatás során kiemelik egy-egy neves jogász személyiség életútját is. A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban című konferenciát január 23-án, hétfőn tartják meg a Berettyóújfalui Járási Hivatalban. Ennek keretében a modern bírósági szervezetrendszer létrejöttének 145. évfordulója alkalmából szervezett bíróságtörténeti kiállítást is megnyitják. Igyekszenek a bírósági élet több szegmensét is megmutatni. A „száraz” tényközlések mellett lesznek majd színes történetek is, mint például a Jogi esetek a bihari irodalomban. Kahler Ilona elmondta: sajnálatos módon borzasztóan forráshiányos a Berettyóújfalui Járásbíróság története. A település járásbírósága egy darabig Nagyváradhoz tartozott. Úgy volt, hogy megkapnak bizonyos dokumentumokat Váradról, de valahogy mégis elkallódott sok irat. Ezért aztán mindig örülnek, ha előkerül valamilyen régi okmány.
Dr. Papp Csaba Sándor debreceni önkormányzati tanácsnok említést tett arról, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért pályáznak, és sikeres pályázás esetén a szándék az, hogy Debrecen az egész Biharországot, persze testvérvárosát, Nagyváradot is bevonja a programokba. Egy román–magyar, határokon átívelő program jóvoltából pedig szeretnének pezsgő életet teremteni az egyelőre még nem működő Latinovits Színházban. Afféle kulturális inkubátornak, közös kulturális térnek szentelnék az épületet, ahol majd lehetne színházi találkozókat és sok minden más rendezvényt tartani, felkarolván az írott, énekelt, táncolt művészeteket. A zászlósprojekt értéke 12,5 millió euró. Elhangzott az is, hogy e határon átnyúló pályázat hasznos hozadéka volna a váradi Szigligeti Színház színpadi fölszereltségének átalakítása, modernizálása is. Dr. Papp Csaba Sándor közölte továbbá: január 18-tól egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelik a magyar kultúrát. Lesz többek között könyvbemutató, könyv-, karikatúra- és képzőművészeti kiállítás, fotótárlat, akusztikus klubkoncert. A gálának a Csokonai Színház ad majd otthont.
Szabó Ödön a nagyváradi és margittai ünnepi eseményekről szólt. Január 19-én kezdődik, és január 26-án zárul a magyar kultúra ünnepe Váradon. Több tanintézet és civil egyesület is kivette részét a szervezésből. A Tibor Ernő Galéria csapata például magyarországi alkotót lát vendégül – természetesen munkáival együtt – a Kanonok sori pincegalériában; a BINCISZ A magyar kultúra közös értékünk címmel tart összejövetelt. Az Euro Foto Art Galériában a magyar kultúra ünnepének hagyománya szerint A Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek Nemzetközi Szalonját nyitják meg. A Várad folyóirat szervezésében is több jeles esemény lesz, két, érdekesnek ígérkező könyvbemutatóra invitálják az érdeklődőket: január 20-án, pénteken 18 órától Gittai István költő Létesszencia című gyűjteményes verseskötetét ismerhetik meg az irodalombarátok az Illyés Gyula könyvesboltban; az Argumentum Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár díszalbumát, Tipográfia régtől fogva – A nagyváradi nyomdászat 450 éves története című kötetet (melyet Boka László és Emődi András szerkesztett) mutatják be január 22-én, vasárnap 17,30 órakor, mégpedig a Szigligeti Stúdióban. Egyebek mellett a műgyűjtés különleges világáról is lesz szó, az eseménynek az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaság és a Partium Alapítvány a főszervezője, a beszélgetés moderátora Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész lesz. A magyar kultúra napján, vagyis január 22-én, vasárnap 19 órától Füst Milán Máli néni című komédiáját tekinthetik meg az érdeklődők. A díszelőadás előtt három A Magyar Kultúráért díjat, három emlékplakettet és egy életműdíjat adnak át.
A margittai program is bővült. Január 19-én, csütörtökön kezdődik az eseménysor, január 20-án, pénteken lesz a főprogram. Margittán is lesz könyvismertető, néptáncműsor, tárlat stb.
A magyar kultúra négy települést érintő ünnepének fővédnöke Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Halász János államtitkár.