Nem feledkeznek meg a kórházalapítóról

A margittai városi kórház 1995 óta alapítójának, a legendás hírű orvosnak és menedzsernek, dr. Pop Mirceának a nevét viseli. Ezzel a gesztussal tisztelgett az 1990 decemberében elhunyt alapító igazgató előtt a városvezetés. A kórházban minden decemberben emlékünnepséget tartanak tiszteletére.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mindenképpen kiérdemelte a tiszteletet és megbecsülést az egykori margittai főorvos, Pop Mircea, hiszen szinte a semmiből hozta össze annak idején a környék legelismertebb és legfelszereltebb kórházát. Szakemberekben sem volt hiány, hiszen igyekezett a legjobb orvosokat Margittára csábítani. Akkoriban a fizetésük nem volt valami nagy, de a felajánlott szolgálati lakás sokat nyomott a latban. Ezen túl megkapták a megbecsülést és elismerést. Nem volt jellemző a rivalizálás, mindenki tette a saját dolgát, a betegek érdekét szem előtt tartva.

Igazgatójuk minden téren jó példát mutatott, szakemberként, közemberként egyaránt a legmagasabb szinten teljesített. Margittán kívül a környék egészségügyi ellátását is fontosnak tartotta, hiszen a nagyobb településeken járóbeteg-rendelőket, illetve elfekvőket építettek. Az építkezési munkát a kórház saját alkalmazásában lévő szakemberek végezték, akiket szintén a legjobbak közül választottak ki. Feketeerdőn létrehozták a gyerektábort, mely tartalmas és egészséges nyári kikapcsolódást nyújt a fiatalságnak. Működtetését szintén a margittai kórház állta. Ez utóbbi intézmény a környék legmegbízhatóbb és legjobb egészségügyi központjává vált, és hosszú ideig élte virágkorát. Ebben alapítójának és igazgatójának meghatározó szerepe volt.

A rendszerváltás után egy ideig pangott a kórház, állapota romlani kezdett, mindaddig, amíg menedzserként Bradács Alízt meg nem kapta, Cseke Attila pedig 2009-ben egészségügyi miniszter nem lett. Ekkor kezdte élni második virágkorát a margittai városi kórház. Valamennyi épületén teljes felújítást végeztek, és új osztályokkal is bővült. Az alkalmazottak számát és szakképzettségüket is bővítették, így ma már csak ritkán kell a betegeknek a megyeközpontba utazniuk kezelés vagy szakvizsgálat ügyében.

A mostani kórházvezetés nem feledkezett meg az alapító érdemeiről, és Cseke Attila javaslatára 2012 decemberében felállították dr. Pop Mircea mellszobrát az intézmény parkjának előterében. A decemberi hónap ezáltal a névadás és az alapító halálának évfordulója is lett. A kórház vezetői úgy döntöttek, hogy minden év utolsó hónapjában emlékünnepséget rendeznek. Az ötlet jónak bizonyult, hiszen minden alkalommal nagy tömeg gyűlik össze, hogy megemlékezzen a Margitta életében meghatározó szerepet betöltő dr. Pop Mirceáról.

A megemlékezéseken mindig jelen van a mindenkori városvezetés, az intézményvezetők, a kórház dolgozói, a Pop család képviselői, a megyei egészségügyi igazgatóság küldöttei, a környék kórházainak vezetői, továbbá az egykori hálás betegek. A helyszín a mellszobor előtti tér. Ott hangzanak el a megemlékező beszédek. Legutóbb, a negyedik alkalommal is igen sokan tették tiszteletüket: érkeztek résztvevők mind a városból, mind távolabbról vagy a megyeszékhelyről. Megtisztelték jelenlétükkel az ünnepséget a Pop család tagjai, Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, dr. Zoe Bitea, a Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, dr. Lucia Daina a megyei kórház képviseletében, valamint a környező kórházak vezetői. Az eseményt Kocsis Emese, a margittai egészségügyi intézmény gazdasági igazgatója vezette le.

Elsőként Bradács Alíz Ildikó kórházmenedzser köszöntötte az emlékezőket, felvázolva az ünnepség történetét és fontosságát, majd Cseke Attila mondta el a megemlékezéshez fűződő gondolatait. Hangsúlyozta, hogy nagyra becsüli a kórházalapító munkásságát, életpályáját. „Egy olyan rendszerben tudott nagyszerű ember maradni, mely az embereket a széthúzásra biztatta. Ő tudta, hogy az összetartásnál, a segíteni akarásnál nincsen fontosabb. Ez az ő hagyatéka, melyet át kell vennünk és tovább kell vinnünk.”

Pocsaly Zoltán polgármester kiemelte, hogy eddig is segítették és ezután is segíteni fogják minden erejükből az egészségügyi intézményt. Dr. Zoe Bitea hangsúlyozta, hogy fontos az emlékezés egy ilyen nagyszerű emberre, aki arról volt híres, hogy gyógyított és mindenkinek segített minden téren.

A család nevében ifj. dr. Pop Mircea mondott megemlékező beszédet, egyúttal tolmácsolta édesanyja köszöntőjét, aki nem tudott jelen lenni az ünnepségen. A továbbiakban megköszönte a kórház mostani vezetőinek, hogy továbbviszik, gazdagítják a hagyatékot, hiszen a kórház édesapjának második családja volt. Öröm nézni az újabb és újabb fejlesztéseket, megvalósításokat ebben a gyönyörű kórházban, mondta, majd hangsúlyozta, hogy mindig segíteni fog mindenben, amiben csak tud.

Az eseményt az O. Goga Főgimnázium diákjai és Daróczi Carmen karácsonyi énekekkel színesítették. A megemlékező beszédek után az egybegyűltek elhelyezték a tisztelet koszorúit, virágait a mellszobor talapzatán.

Az intézmény ebből az alkalomból oklevéllel jutalmazta azokat a dolgozóit, akik sokat tettek az intézmény és a betegek érdekében. Az elismeréseket Bradács Alíz és dr. Sorin Tabacu orvos igazgató adta át. Utána az emlékezők a konferenciaterembe vonultak, ahol svédasztal várta őket, és kötetlen beszélgetésben elevenítették fel a nagy alapítóhoz fűződő élményeiket; ezek kivétel nélkül pozitív előjelűek voltak. A mostani vezetőség is méltányolja az egykori igazgató munkáját, és igyekszik méltón kezelni a hagyatékot, sőt lehetőség szerint még magasabb szintre emelni. Ennek haszonélvezői azok, akik miatt az intézmény létesült, az egészségügyi ellátásra szoruló lakosok.