Gyógynövény-ábécé (151.) – Szemvidítófű (Euphrasia rostkoviana Hayne vagy Euphrasia officinalis)

A tátogatók családjába tartozó, hegy- és dombvidékeink nyirkosabb rétjein termő, félélősködő, egyéves növény. Népies neve: vigasztalófű, szemfű, szépasszony virága, szénatolvaj, szálkacsék, szemüdv. Román neve: iarba de ochi, iarba de silur.

Szára 10–20 cm magas, bokrosan elágazó. Levelei keresztben átellenesen állnak, az alsók ék alakúak, a felsőbbek széles tojásdadok, 1-1,5 cm hosszúak, erősen kihegyezetten fogas szélűek. Virágai a levelek hónaljában egyenként ülnek, pártájuk kb. 1 cm hosszú, kétajkú, tarkázott fehér színű. Egész nyáron virágzik.

Virágzó hajtását gyűjtik június-júliusban. Aukubin (rhinantin) glikozidát, 0,15 százalékban illóolajat, zsírosolajat, keserűanyagot, 3-8 százalékban csersavat, gyantát, kék festéket tartalmaz.

Teája gyomor- és bélfekély ellen hatásos, illetve csillapítja a gyomorhurutot, a savtúltengést. Csökkentheti a légzőrendszer hurutjait, ezért javasolt főleg a hőemelkedéssel járó meghűlések, felső légúti hurutosodás, köhögés, hörgő-, arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás, illetve telítődés esetén, valamint toroköblítőként.

Forrázatát külsőleg fáradt, gyulladt szem borogatására, fertőtlenítésére, a tekintet csillogóvá tételére ajánlják. Árpát, kötőhártya- és szemhéjgyulladást vagy kisebb irritáció gyorsan enyhít. A szénanáthában szenvedőknek is ajánlott az allergiás szem kezelésére. Bőrbetegségek esetén is alkalmazzák. Tinktúrájával fertőtleníteni lehet felületi sebeket és a zsíros, korpás fejbőrt.

Belső fogyasztása nem javasolt a visszértágulatban szenvedőknek, mert ellazíthatja és tágíthatja az érfalakat, valamint enyhén emelheti az alacsony és csökkentheti a magas vérnyomást.