Kevesebb férfi kézilabdacsapat indult a megyei bajnokságban

Harmadik idényének vágott neki a hétvégén a Bihar megyei férfi kézilabda-bajnokság. A tavalyihoz képest kevesebb, csupán hat csapat nevezett be a férfiak küzdelmébe, ám így is életrevalónak mondható a 2009-ben újraindított sorozat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az érmelléki sportkedvelők kezdeményezésére (majd két évtizedes kihagyás után) beindított megmérettetés egy családba tömörítette a megyei kézilabda-kedvelőket. Két év alatt sok problémával kellett szembenézniük a szervezőknek, a legtöbb hibából tanultak, s már a második idényben kiküszöbölték azokat, akad azonban olyan is – főleg az elnapolt mérkőzések bepótolása – amelyre az idén kell megoldást találniuk a szervezőknek.
A megyei kézilabda fellendüléséhez nagyban hozzájárult az is, hogy több településen is sportcsarnok épült, illetve, hogy emelkedett az aszfaltburkolatú pályák száma is. Utóbbiban fontos szerepet játszott a Bihar megyei önkormányzat is, amely a döntéshozó testület RMDSZ-frakciójának közbenjárására több, főleg az érmelléki magyarlakta településeken támogatta a sportpályák megépítését.
Eddig két bajnokot avattak, de egyik sem indult a következő idényben, így nem védhette meg címét. Idén sem lesz másképp, hiszen az aranyérmes Nagyváradi Frontiera visszalépett, helyét a Biharszentandrási Körös veszi át, viszont a Frontiera szinte összes játékosa Szentandráson folytatja. Továbbra is lesz csapat Székelyhídon, Margittán és Belényesben, a kisebb településeket Ottomány és Albis képviseli. A létszámcsökkenés ellenére nem változott az érmelléki csapatok aránya.
„Tiszteletre méltó, hogy szép számmal vannak olyanok, akik szívükön viselik a megyei kézilabda sorsát. Amikor újraindult ez a sorozat, kevesen bíztak benne, hogy életképes lesz, de örömmel nyugtázom, hogy a gondok ellenére folytatni tudjuk. Ennek azért is örülök, mert sok fiatal vesz részt a bajnokságban. Sajnos a tavalyihoz képest kevesebb csapat nevezett be, a férfiaknál felére csökkent a létszám. Ami a nőket illeti, ugyanannyian próbálnak majd szerencsét, mint a 2010–2011-es idényben, de az eddigi tornarendszert hétvégi fordulók váltják fel” – nyugtázta Szász László, a Bihar Megyei Kézilabda-egyesület főtitkára.
Érdekesség, hogy a kezdeti lelkesedés lankadni látszik az Érmelléken, ahonnan pedig a legtöbb csapat nevezett be az első két idényben. Azóta viszont Szalacs, Adony, Érszőllős és Kiskereki is visszalépett. Az ottományiak (edzők Babos Endre és Kovács Sándor) ifjúsági csapattal neveztek be, mert így szeretnék felkészíteni a lányokat a jövő évi Ér-kupára, amelyet meg akarnak nyerni.
A lányoknál a csapatok száma nem változott ugyan, de a résztvevők erősebb játékoskerettel vágnak neki az új idénynek. Az újonc Hegyközpályi KK az élesdieket fogadja, Vársonkolyoson a diószegiek lépnek pályára, míg Nagyváradon a HCM–Egyetemi KK mérkőzésre kerül sor.
„Úgy tűnik, a lányoknál kiélezettebb lesz a harc a bajnoki cím megszerzéséért. Három együttes, a pályiak, a diószegiek és a Nagyváradi Egyetem gárdája rutinos játékosokkal rendelkezik, mellettük fiatalok kapnak majd lehetőséget a bizonyításra” – tette hozzá Szász.
Fenesi Attila

A férfi bajnokság első fordulójának programja: szombaton 11 órától Székelyhíd–Albis; vasárnap 15 órától Belényes–Szentandrási Körös, 16 órától jó idő esetén Ottományban, rossz idő esetén pedig 16.30-tól Székelyhídon Ottomány–Margitta.