Hódít a salsa a hajdúvárosban

A kubai salsa széles körben elterjedt, könnyen elsajátítható, látványos és szórakoztató tánc. A magyarországi Dolce Dance tánciskola keretében november óta Nagyszalontán is elsajátítható a salsa mozgásforma, a kezdő csoportba jelenleg is várják az új tagokat. Hogy bepillantást nyerjünk a salsa életérzésbe, a kurzus vezetőjével, Tóth Krisztinával beszélgettünk.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Beszéljünk pár szót az előzményekről…

A Dolce Dance tánciskola 2007 februárjában alakult, két vezetője Baranyi Anett és Sipos Zsolt. Magyarországon jelenleg 24 városban található meg az iskola, Romániában négy nagyvárosban vagyunk jelen, Szerbiában két városban működik Dolce Dance iskola. A kubai salsa mellett lady salsa, gyerek salsa, bachata, reggeaton táncokat oktatunk, illetve igény szerint esküvői és szalagavató táncok betanítását is vállaljuk. Ezek a lehetőségek kérésre Nagyszalontán is elérhetők. A heti rendszerességű órák mellett tánchétvégéket, nyári többnapos fesztiválokat rendezünk. Én Békésen lakom, onnan járok Nagyszalontára tanítani, illetve Gyulán és Békéscsabán is rendszeresen tartok órákat. Hat éve foglalkozom tánccal, két és fél éve a kubai salsa az a mozgásforma, ami betölti a mindennapjaimat.

Mit kell tudni a salsa táncról?

Kialakulása mélyen a latin-amerikai és karibi társadalmak történetében gyökerezik. A „salsa” szó jelentése „szósz”, „íz”, „fűszer”, ami a különböző ritmusok keveredésére utal, a „salsa” elnevezés eredetileg magára a ritmusra vonatkozott. Sokan – nem ismerve a „salsa” szó valódi jelentéstartalmát – a táncot is salsának nevezik, így egyre inkább ez az elnevezés terjed a világon. A salsa valójában egy különleges módon táncolt mambo. A két tánc ritmusában, hangulatában, lépéseiben hasonlít egymásra. Eltérések inkább a ritmus hangsúlyozásában mutatkoznak, s abban, hogy a salsa figuráiban, lépéseiben jobban megtartotta az autentikusságot, mint a mambo.
A latin kultúra térhódításával Amerika keleti parti táncmesterei egy tudatos alaplépés-rendszert alkottak, ezt követte az alapfigura- és tánctartás-rendszer kidolgozása. Ebben az időben kezdte alkalmazni a puertoricói stílus a vonalon való táncolás (dancing on the line) elvét, melynek eredményeként Amerikából világhódító útjára indult a latin tánckultúra. Az egységesítés nyomán megszületett egy latin alaptánc, melyből a ritmustól és az előadásmódtól függően lehetett rumba, boleró, mambo vagy cha-cha-cha. A hasonló alap napjaink ismert latin táncainál is megfigyelhető. Jellemzője a játékosság, karral való forgatások oda-vissza, lépéskombinációk sokasága. További eltérés a mambótól, hogy míg a mambóban nyújtott lábbal táncolnak, a salsánál a kissé hajlított láb is elfogadható. A salsa zenéjét tekintve gyors, sodró, áradó, heves.

Miért érdemes beiratkozni egy salsa kurzusra?

A salsa játékossága, magával ragadó ritmusa a táncosban a szabadság, az önfeledt szórakozás és a könnyed tánc érzetét kelti. A salsát többféle stílusban táncolják (kubai, losangelesi, newyorki). Óráinkon a résztvevők elsajátíthatják a kubai salsa rueda de casino változatát, amely különlegessége, hogy a táncosok körben (ruedaban) táncolnak. A salsának e stílusa kitűnő csapatépítő, új ismeretségek, barátságok kialakulását teszi lehetővé. Egy másfél órás salsa kiválóan alkalmas a feszültségoldásra, a tánc idejére mindenki elfelejtheti problémáit. A salsa 18 éves kortól 99 éves korig mindenkinek ajánlott, remek kikapcsolódási lehetőség, idősebb tanítványaim többször mondták, hogy szó szerint megfiatalodnak a tánctól.

Nagyszalontán hogyan zajlik a salsa oktatás?

November óta működik a városban a kurzus, azok a táncosok, akik akkor kezdték, ma a középhaladó csoportba tartoznak, nemrég egy új kezdő csoport is indult. Szívesen látunk minden érdeklődőt. Aki szeretne részt venni az óráinkon, jelentkezzen a www.dolce-dance.com honlapon, illetve személyesen is. Minden hétfőn 18 órától zajlanak a kezdő csoport órái, 19.30-tól a középhaladók táncolnak.