Színes színházi március

Ünnepi előadások Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából; Móricz-novella táncban, vagyis a Nagyvárad Táncegyüttes Barbárok-bemutatója; egy szereplőválogatás portréi, azaz Trónok arca, a Szigligeti Társulat nagy közös játéka – ez mind a Szigligeti Színház repertoárján. A négy márciusi bemutató mellett vendégjátékokra is várják a nézőket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„Márciusban sem tétlenkedünk, hiszen itthoni előadásaink mellett vendégjátékokat fogadunk, meghívásoknak teszünk eleget, mindeközben pedig négy bemutatót tartunk, és megemlékezünk a színház világnapjáról is” – foglalta össze az elkövetkező időszak eseményeit Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. A tavasz első hónapjában Brassóba, Egerbe és Nagybányára is ellátogat a Szigligeti Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes pedig Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, valamint Bukarestben, a fővárosi Petőfi Házban, továbbá a Bukaresti Nemzeti Táncközpont éves fesztiválján is bemutatkozik. Az eseményekben gazdag tavaszvárást A mi osztályunk március 18-ai búcsúelőadása, a 27-ei színházi világnapi nyílt nap, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Roberto Zucco című vendégelőadása koronázza meg. Czvikker Katalin a sajtótájékoztatón megjegyezte: mindemellett készülődnek a Holnap Után Fesztiválra és a Festum Varadinum színházi eseményeire is.

A Trónok arca casting című előadás premierje március 3-án, pénteken 19 órakor lesz a Szigligeti Stúdióban. A Balogh Attila színművész által rendezett produkciót különleges próbafolyamat előzte meg, amelynek során az alkotók elsősorban improvizációs gyakorlatokkal, zenei és képzőművészeti rögtönzésekkel foglalkoztak. A Szigligeti Társulat új stúdióelőadásának célcsoportja elsősorban a középiskolás és egyetemista közönség, a nézők pedig sok zenére, játékra és interaktivitásra számíthatnak. Az előadás látványtervezői nem ismeretlenek a váradiak számára, hiszen Golicza Előd és Hotykai Evelin már korábban is dolgoztak a truppal A hetedik lépcsőfok, valamint a Három nővér című produkciók (melyek szintén Balogh Attila rendezései) kapcsán. Az előadás zenéjét Iszlai József (aki filmrendező is) szerezte, a dalszövegírók pedig az Élő Várad Mozgalom fiatal szerzői, Biró Árpád Levente és Jock Evelin voltak.

Balogh Attila elmondta: az egész egy nagy közös játék lesz. Hogy miként is alakul, formálódik majd egy-egy előadás, az attól is függ, hogy mit óhajtanak a nézők. Tehát ez a játék nem monológ lesz, hanem dialógus. És sok minden múlik majd a nézőkön és a vakszerencsén is. Az előadásban a Trónok harca filmsorozat nyolcadik évadának egy képzeletbeli jelenetére készülődnek. Balogh Attila szerint aki nem ismeri az amerikai filmsorozatot, az sem kerül hátrányba az előadáson. Rengeteg zene is lesz, sokféle stílusú muzsikák, saját dalok. A szereplőválogatás mindig érdekes esemény, hiszen egy casting alkalmával folyton ott a remény, a lehetőség.
Golicza Előd építész, a Trónok arca casting díszlettervezője kifejtette: egy adott tér már egyfajta díszlet. A színészek kommunikálnak a térrel. Minden díszletelemnek megvan a jelentősége, ám mindehhez a néző fantáziája is szükséges.

A Nagyvárad Táncegyüttes új alkotását, a Barbárokat március 10-én, pénteken 19 órakor mutatja a Szigligeti Színház nagytermében. A Móricz Zsigmond azonos című novellája alapján készülő táncszínházi produkció rendezője-koreográfusa Györfi Csaba; zeneszerzője Cári Tibor, látványtervezője Cristina Breteanu, a videómontázst pedig Lungu Arnold, a Partiumi Keresztény Egyetem diákja készítette. A produkcióban szerepel a teljes tánckar és a trupp zenekara.
Dimény Levente, a táncegyüttes művészeti vezetője hangsúlyozta: a folklórhoz visszanyúló, mégis kortárs és haladó szellemű művet szándékoztak színre vinni, ezért esett a választásuk a Móricz-novellára. Györfi Csaba közölte: nem a történetmesélés érdekelte, hanem az, amit Móricz meg tudott fogalmazni zsigerileg. Nem elsősorban az értelemre, hanem az érzésekre szeretne hatni. Foglalkoztatja az ösztönök világa. Mi az, ami eljuttat valakit odáig, hogy kioltja egy embertársa életét? Mitől ösztönös egy ember? Mi történik, amikor valaki megpróbálja legyőzni ösztönét? Mindez alkotásra késztette. Györfi Csaba megfogalmazása szerint: „Hiányzik az életünkből az igazi, tiszta, társainkhoz irányuló ragaszkodás. Rég nem tudunk úgy élni, és régen nem tudjuk úgy tisztelni egymást, mint őseink. Túlságosan eltávolodtunk a természettől, az őszinte emberi érzések hiánya az ember elmagányosodásához vezetett. Előadásunk népi gyökereinkből táplálkozva – a fent említett gondolatokra építve – próbál egy ma is aktuális témát a teljesség igénye nélkül feszegetni, mely a társadalmunk, az egónk barbár mivoltát helyezi nagyító alá.”

Az Arany János-évforduló alkalmából több esemény is várható márciusban. Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője elmondta: „Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy március másodikán a nagyszalontaiakkal együtt ünnepelhetjük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. A hajdúváros közönsége láthatja először Honnan és hová? című verses estünket, amelyet Tasnádi-Sáhy Péter dramaturggal és Florina Bellinda Vasilatos látványtervezővel együtt viszünk színre.” Ismert és kevésbé ismert versek, prózai szövegek kerültek be az előadásba. Novák Eszter, a Honnan és hová? – A. J. költészete című produkció rendezője említést tett arról, milyen erős hatással voltak rá érzelmileg a mostanság általa tanulmányozott Arany-művek. „Nem időrendben haladunk, hanem az én személyes látásmódomon keresztül szerkesztettük össze az estet. Sokszor sirattam a szavakat, a magyar nyelvet. Vannak új felfedezéseim. Jó néhányszor rácsodálkoztam, sok szava mennyire élesen aktuális most is. A nagy történelmi sokkok megráznak egy egész nemzetet. Az 1848–1849-es szabadságharc után letargiába, kilátástalanságba süllyedt az egész magyarság. Megrázott, milyen mélységesen meghatározott ez mindent. A költő sorsát, életét is.”
Az előadáson a háttérben láthatók lesznek vetített grafikák is. A szöveg és kép kiegészíti, inspirálja egymást. Az ismert nagyváradi prímás, Szőcs Lőrinc hegedűs is muzsikál majd.
A nagyváradiak március 14-én, kedden 19 órakor tekinthetik meg ezt az előadást a színházban. A produkciót egyébként szeretnék majd minél több helyre elvinni. Március 15-én, a nemzeti ünnepen pedig levetítik a színházban a Sára Sándor által rendezett 80 huszár című magyar filmdrámát. A vetítés valószínűleg 20.30 órakor, a fáklyás felvonulás után kezdődik.
Ugyancsak az Arany-évforduló méltó megünnepléséhez fűződik: a Szigligeti Társulat március 31-én, pénteken 19 órakor rendhagyó ifjúsági irodalomórát mutat be a Szigligeti Stúdióban Hargitai Iván rendezésében. A premier, a rendhagyó Arany-óra alkalmával kihirdetik a novemberben közzétett Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázat eredményeit is.

(Fotók: Szigligeti Színház)