Vezetőváltás a megyei fociegyesület élén

A vártnál jóval magabiztosabban, 28–18 arányban győzte le a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE) 12 éve hivatalban lévő elnökét, Valer Vanceát a hétfő este megtartott közgyűlésén RADU BITEA futballbíró, így a következő négy évben ő irányítja majd a megyei fociéletet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában megtartott közgyűlésen a szavazattal rendelkező 47 klubból 46 képviseltette magát (mindössze a biharkabai focicsapat küldötte nem érkezett meg), igaz, a tét sem volt kicsi: az elnöki mellett két alelnöki poszt, valamint három vezetőségi tagság betöltéséről döntöttek. Az elnöki székért folyó versenyben egyetlen kihívója volt az eddigi vezetőnek, a futballbíró Radu Bitea, de az már a gyűlés elején kiderült, szoros küzdelemre van kilátás.

Új vezetőségi tagok

A két jelöltnek tíz-tíz perce volt arra, hogy kampánybeszédével meggyőzze a jelenlévőket, végül ez a fiatal Biteának sikerült, aki 28 voksot kapott Valer Vancea 18 szavazatával szemben. A 2015-ös esztendő legjobb megyei játékvezetőjének megválasztott Radu Bitea (a képen állva) 36 éves, és testnevelőtanárként dolgozik a váradi 11-es számú általános iskolában.

Az egyesület két alelnöke Mircea Fodor (Nagyváradi Bihar FC Legenda) és Alin Popa (Belényesi Bihorul) lett, míg a csapatokat Constantin Sabău (Diószegi SK, megyei első osztály), Orbán Jakab (Bihari Földvár, megyei másodosztály) és Dorin Mudura (Nagyváradi Viitorul, ifjúsági csapatok) képviseli majd a döntéshozó testületben. A főtitkári poszton nem lesz változás, továbbra is Boros Péter marad hivatalban, a megyei bajnokságokat koordináló személy pedig Gheorghe Rusu marad.

Fiatalos lendület

A megválasztott elnök korábban már bizonyította vezetői kvalitásait, hiszen a sípmestereket tömörítő Cavalerii Fluierului Egyesület alelnökeként három év alatt több mint százezer lejt pályázott és nyert meg a megyei focibírók tevékenységének elősegítésére. A pénzt főleg felszerelés vásárlására költötték, de többször tartottak rendkívül hasznos elméleti felkészítőket is a bíróknak, valamint a megfigyelőknek is.

„Köszöm mindazoknak, akik fontosnak érezték, hogy részt vegyenek a közgyűlésen, már csak azért is, mert a voksolás eredménye komoly hatással lesz majd az elkövetkező négy évre. Sok kihívás áll előttünk, s szeretném, ha új lendületet adnánk a BMLE működésének, és a csapatoknak is hasonló segítséget tudnánk adni, mint korábban a játékvezetőknek” – mondta Bitea a választás eredményének ismertetése után.

Égető gondok

Az új elnök nincs könnyű helyzetben, hiszen több égető problémát is meg kell oldani, viszonylag rövid idő alatt. A megyei játékvezetői bizottságban elég nagy a zavar, miután elnök nélkül maradt a testület. Mint ismeretes, a FIFA minősítéssel rendelkező bíró, Octavian Şovre azután mondott le (egy évig volt elnök), hogy elutasították a jelentkezését a megyei egyesület elnöki posztjára. Boros Péter főtitkártól azt is megtudtuk, az elutasítás oka az volt, hogy Şovre nem teljesítette a BMLE alapszabályzatába foglalt feltételeket.

Şovre mellet Laurențiu Danşa is távozott a vezetőségből, s egyelőre meg nem erősített információk szerint több divíziós váradi bíró is más megyébe „igazol” még a bajnokság kezdete előtt. A bizottság élére a hét végéig nevez ki új vezetőt a BMLE elnöke, szombaton pedig az évi felmérőre is sor kerül majd, valószínűleg a Rhédey-kertben található műfüves pályán.

Halasztottak

A megyei bajnokság tavaszi idénye a hétvégén rajtolt volna el, ám a hétfő esti közgyűlésen egyhetes halasztásról döntöttek a küldöttek. Az új időpontok: március 11. (a megyei első osztály, valamint a junior D és E jelzésű ifibajnokság együttesei számára), illetve március 18. (a másodosztályú csapatok, valamint a junior C küzdelem résztvevői számára), bár a másodosztályban érdekelt együttesek közül többen is kupameccset játszanak majd a jövő hétvégén.

Hajdu Attila