Sokarcú játék Bányai Szabados Katalin rajzain

Retrografika 75 elnevezéssel Bányai Szabados Katalin alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. Az egyéni tárlat a játékos kedvű művésznő születésnapjáig, március 18-ig tekinthető meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az érdeklődők, barátok, ismerősök szépszámú társaságát Gavrucza Tibor, a Tibor Ernő Galéria (TEG) vezetője köszöntötte, kiemelvén az ünnepi vernisszázs családias hangulatát. A március 18-án 75. születésnapját betöltő Bányai Szabados Katalin evvel a retrospektív tárlattal ünnepel. Sokféle műfajban kipróbálta már magát, sokféle technikát használt az elmúlt esztendőkben. A Retrografika 75 kiállítás főszereplője a rajz, a rajzolás. Grafikákat, monotípiákat szemlélhetnek meg a tárlatlátogatók, s megcsodálhatják némelyik alkotás esetében Bányai Szabados Katalin képzelőerejét, valamint azokat a meseszerű figurákat is, amelyeket ő  észrevesz a foltokban, s aztán megjeleníti ezeket.
A művekről Holló Barna képzőművész, egyetemi tanár mondott méltatást. Szólt a megannyi technikáról, ötletről, érdekességről. Bányai Szabados Katalin mindig a különleges ábrázolási formákat részesíti előnyben. A méltató ismertette, dióhéjban összefoglalta Bányai Szabados Katalin pályáját is. Nagypolgári származása miatt nem vették föl képzőművészeti egyetemre, nem lehetett rajztanár. A bukaresti nyomdaipari technikumban s ottani neves karikaturistáktól tanult. Váradon Mottl Román tanítványaként kapott biztatást és szellemi útravalót. A Tibor Ernő Galériának egyik alapítója, a TEG alkotói csoportjának oszlopos tagja.
A méltató a játék fogalmáról is szólt, a játékról, amely egyebek mellett százarcú jelkép, a valóság kreatív utánzata; az emberré válás képességének legjobb eszköze a játszás. Holló Barna hangsúlyozta: játékos kedvű művésznőről van szó, akinek különleges meglátásai vannak, s mindig van hozzáfűznivalója a dolgokhoz. Beszélt Bányai Szabados Katalin sokarcú játékáról, a Kati-féle trükkről: belerejt egy-két jelet, arcot, figurát, kevésbé szembetűnő huncutságot a kompozícióba, olyasmit, ami játékosan besimul a képbe, nem dominálja, de érdekesebbé varázsolja azt.
A tárlatnyitón Kinda Péter (nagybőgő) és Trifán László (ének, gitár) muzsikált. Trifán által megzenésített verseket adtak elő: Tóth Ágnestől a Lila verset, Szilágyi Ferenc Hubarttól pedig A nőt (ez utóbbi premier volt). S. Németh Katalin előadásában pedig a Légy szent, fiacskám! című Dsida Jenő-vers és Pilinszky János költészetének egyik gyöngyszeme, az Egyenes labirintus hangzott el.