Búcsú Ács Tibortól

A nagyváradi Szigligeti Színház megrendülten tudatja, hogy életének 74. évében hosszas betegség után elhunyt ÁCS TIBOR színművész.

A színművész tisztelői, kollégái, a nagyváradi nézők március 14-én, kedden 12.30 órától vehetnek tőle végső búcsút a színház előcsarnokában felállított ravatalánál, temetése 14 órától lesz a Rulikowski temetőben. A Szigligeti Színház saját halottjának tekinti.

Ács Tibor 1943-ban született Nagyváradon, a Premontrei Gimnáziumban érettségizett, majd az Építészeti Technikum elvégzése után kanyarodott életútja a színészi pálya felé. 1972-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián, előbb Szatmárnémetibe került, ahol öt évig szolgálta és szórakoztatta a közönséget, majd 1977-ben hazatért Váradra. Ízig-vérig nagyváradi volt, róla lehetett megmintázni „a váradi” prototípusát. Imádta a szülővárosát, imádta a Szigligeti Színházat, annak közönségét. Harmincegy éves pályafutása során szinte mindent eljátszott Lumpáciusz Vagabundusztól (Heltai Jenő: Lumpáciusz Vagabundusz) Ljapkin-Tyapkinig (Gogol: A revizor). A legtöbbet játszó és egyik legnépszerűbb színész volt, különösen a ’80-as, ’90-es években. Drámai szerepei mellett különösen a vígjátékokban remekelt, de otthonosan mozgott a zenés műfajokban is. Legkiemelkedőbb szerepe  Tevje a Hegedűs a háztetőn című musicalben, de remekelt Brian Fried Fordítások című drámájának Hugh szerepében is, illetve Csebutikinként a Három nővérben. Ő volt a Polgármester Móricz Rokonokjában, meg ő volt Hippolyt, a lakáj is. Népszerű volt a közönség körében, szerették egyéni humoráért, közvetlenségéért, megjelenéséért.
Szeretett színpadáról parancsolta le a betegség, utolsó szerepében már nem jutott el a bemutatóig. Tíz évig betegeskedett, de a színháztól nem szakadt el, önzetlenül ragaszkodott hozzá. Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében!