HolnapUtán Fesztivál: főszerepben a színház

Április 6-9. között ötödik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált. Az idei rendezvény gerincét országos és nemzetközi elismertségnek örvendő színházi társulatok előadásai, valamint egy kárpát-medencei színész- és rendezőhallgatóknak szóló workshop képezi.

Négy nap alatt hat színházi előadással, plakátkiállítással, koncertekkel és kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket az ötödik HolnapUtán Fesztivál. A Szigligeti Színház olyan társulatokat, kulturális és oktatási intézeteket hívott meg Nagyváradra, mint a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest), valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. Az elismert színházi szakemberek, illetve pályakezdő alkotók bemutatkozását célzó összművészeti fesztivál programjában Radu Afrim, Novák Eszter, Sardar Tagirovsky, Balogh Attila és Vargyas Márta azon előadásai kaptak helyet, amelyeket a szakmai és a laikus közönség egyaránt fontosnak tartott.

A színházi produkciók mellett a Szigligeti Színház workshopot hirdetett a Kárpát-medence öt magyar tannyelvű színházi főiskolájának diákjai számára: a résztvevő tizenkét színészhallgató Kemenes Henriette, Jock Evelin, Ozsváth Zsuzsa, Mărcuțiu Rácz Dóra, Lovassy Cseh Tamás, Varga László Edgár, valamint Biró Árpád Levente szerzők szövegeiből hoz létre előadást Deli Szófia marosvásárhelyi, illetve Tarnóczi Jakab budapesti rendezőhallgatók vezetésével. A HolnapUtán Projekt workshop szupervizora Novák Eszter rendező, egyetemi tanár, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője. A négy nap alatt létrehozandó előadás bemutatóját április 9-én, 17 órától tartják a Szigligeti Stúdióban.

A HolnapUtán Fesztivál három nagyszínpadi előadására 40 lejes árban Fesztiválbérlet váltható. Jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14–19 óra között, illetve egy órával a hétvégi előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon.