Gyermekfilharmónia vezette fel a huszárportyát

Január elején ismét nyeregbe pattantak a hagyományőrzők a Szentjobbon tizedik alkalommal megrendezett partiumi lómozgató huszárportyán. Az embert és lovat próbáló csikorgó hidegben való poroszkálás előtti estén lélekemelő esemény zajlott a szalárdi református templomban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület igyekezett méltóképpen emlékezetessé tenni a kerek évfordulóhoz jutott lovas portyát. A hagyományos forgatókönyv szerint zajló eseményt a szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenye tette még ünnepélyesebbé. A mintegy 130 gyermekből álló kórus és zenekar már délutántól készülődött a szalárdi református templomba meghirdetett eseményre. Külön nehézségbe ütközött a teraszos felállást lehetővé tevő emelvény megépítése, de végül a műemlék templom akusztikailag is megfelelőnek bizonyult.

Az esti előadásra nemcsak a helyiek jöttek el, de messzi településekről is érkeztek érdeklődők; az RMDSZ megyei vezetői mellett többek között Pásztor Sándor, Bihar megye tanácsának elnöke is jelen volt a zenei eseményen. A moderátori szerepet betöltő Somogyi Imre cserkészvezető köszöntötte a megjelenteket, és néhány szóban ismertette a Gyermekfilharmónia történetét. Varga Botond helyi református lelkipásztor és Zatykó István főszervező, a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke is mikrofonhoz lépett az előadás előtt.

A szentegyházi gyerekek magával ragadó akusztikai és vizuális élményt nyújtottak: egyházi énekeket, gyermekdalokat, népdalokat adtak elő, nem csak magyarul, hanem lengyel, román, angol és francia nyelven is. Dallamok szárnyán megidézték Jézus születését, a tovatűnt népi világot, s repertoárjukból nem maradhattak ki a vidám és a szomorú huszárnóták sem. A gyermekfilharmonikusok fellépésének jótékonysági célja is volt, a hallgatóság adományait a szentjobbi Szent István Szociális Gyermekotthon és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon számára ajánlották fel.

Zatykó István a zenei esemény létrejöttéről lapunknak elmondta, hogy a szentegyházi huszárokkal évtizedes barátságot ápolnak, a gyermekek szüleinek egy része maga is huszár-hagyományőrző. Az ő közreműködésükkel sikerült megszervezni a kiváló zenei élményt nyújtó estet.

Haáz Sándor karnagyot az 1982-ben alakult Gyermekfilharmónia történetéről faggattuk. A tagok amatőrök, de annál lelkesebbek. A gyermekek Szentegyházán és a környék egy-két falvában élnek. Fellépéseiken székely népviseletet öltenek magukra, ezzel is vállalva identitásukat. Számtalan felkérést kapnak, a turnékat az iskolai vakációk idejére időzítik. Erre az évre már van egy kivételes meghívásuk, a kanadai magyarok várják őket az ország megalakulásának százötvenedik évfordulójára. Az út lebonyolítása nem lesz könnyű, hisz ennyi gyermeket mozgatni, felügyelni nem egyszerű feladat. Magyarország, Lengyelország és számtalan európai állam mellett a Partiumban is megfordult már a szentegyházi ifjúság. Igaz, akkoriban nem a mai tagok, hanem szüleik daloltak. Nagyváradon 1988-ban mutatkoztak be először. Akkori turnéjuk során a legnagyobb élményt az jelentette számukra, hogy láthatták a magyar televízió műsorát, hiszen csak a határ mentén volt fogható az anyaországi televízió adása – emlékezett a karnagy. Az elmúlt harminc év alatt további két alkalommal jártak Nagyváradon.

A szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépése utáni reggelen lótoporzékolástól, huszárok kurjongatásától visszhangzott a szentjobbi Nyulas erdő. A négyszáz éves tölgy körül gyülekeztek a hagyományőrzők. Ezúttal messzi tájakról is érkeztek a portyára: szentjobbi, hegyközszentimrei, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, szentegyházi, szovátai, marossárpataki, havadi, kaposvári, debreceni huszár és kuruc hagyományőrzők rótták le tiszteletüket a Szent Imre-kopjafánál. Fábián Tibor szentjobbi református lelkipásztor áldásmondása után nyeregbe pattantak a legények, és meg sem álltak a szentmiklósi pincesorig, ahol finom étkekkel és italokkal traktálták őket. Visszatérésükkor a szentjobbi lakodalmas házban töltötték az estét, nagy szakmai és baráti beszélgetések közepette, szót ejtve a jövőbeni találkozókról is.