Színházi világnap a Szigligetiben

Március 27-én, hétfőn világnapi rendezvényekre hív minden érdeklődőt a nagyváradi Szigligeti Színház. A programban tárlatnyitó, emlékünnepély, valamint egy rendhagyó felolvasószínházi esemény is helyet kapott. A teátrum világnapi eseményei március 27-én, hétfőn 16.30 órától a nemrégiben elhunyt Varga Vilmos színházi emléktárgyaiból nyíló kiállítással kezdődnek. A színház páholyzsebében megszervezett vernisszázst követően vetítéssel egybekötött emlékünnepségre kerül sor a páholyelőcsarnokban, amelynek keretében pályatársak emlékeznek Varga Vilmosra, az erdélyi színjátszás doyenjére.

Az est különleges felolvasószínházzal folytatódik: a Szigligeti Társulat művészei ezúttal Varga Gábor nagyváradi publicista és író Kályhabúcsúztató című darabját viszik színre Gáspárik Attilának, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatójának rendezésében. Az Ady Társaság alapítójának drámája „tulajdonképpen rekviem a régen letűnt erdélyi magyar polgári lét emlékéért. A drámai szituáció tétje egy köznapinak tűnő konfliktus: a napjainkban eladósodott értelmiségi család jutányos áron meg kellene váljon a „lakás díszétől”, a már régen nem használt, „csak porfogó” csempekályhától. A pusztán emlékeket őrző, de funkciójukat vesztett tárgyak egy csapásra szerephez jutnak, a nappaliban ráadásul feltűnik egy idegen… A döntés nem egyszerű. A történet azonban már régen nem (csak) a kályháról szól” – fogalmazott a korábbiakban Gáspárik. A felolvasószínházi estet március 27-én, hétfőn 19 órától tartják meg a Szigligeti Színház nagyszínpadán.

A világnapi eseménysort színházi talkshow zárja, melynek középpontjában a Szigligeti Társulat pályakezdő színművészei lesznek. Az interaktív közönségtalálkozó célja, hogy a művészek közelebb kerüljenek a nézőkhöz, és olyan oldalukról is bemutatkozzanak, amelyet még nem volt lehetőség megismerni a színpadról. A meglepetésekkel teli terefere március 27-én, hétfőn 21 órától kezdődik a Szigligeti Stúdióban.

Az eseményekre a belépés díjtalan.