Megtalálták a mihályfalvi mézest

Az Érmihályfalvát övező akácerdők és a háztartások zömében megtalálható pálinkafőző „termését” ötvöző helyi specialitást, a legfinomabb mézes pálinkát keresték a város első pálinkaversenyén. A nyertes nedűt egyedien palackozzák és protokoll-ajándékként fog szolgálni, nevét levédetik.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A sötét beálltával a csípős esti szél smirgliként mardosta az arcot, a kutyák vackaikon meghúzódva vészelték át a hideget. Minden ajtónyitásnál páraözön „füstölt”, majd szitáló gyöngyszemekként megfagyva pörögtek a lámpafényben a vízcseppek. Bent, a Gödör rendezvényházban zsongott az élet, a kinti világ zimankóját feledtette a síró hegedűszó, a cimbalompengés, a nagybőgő mély csattogása. Szőcs Lőrinc és cigányzenekara mindent meg is tett a jó hangulat megteremtéséért, lisztporosra gyantázott vonó alatt elevenedett a nóta.

Érmihályfalván tudják, hogyan kell szórakozni. A január utolsó előtti szombatjára tervezett Mézespálinka-fesztiválon is bebizonyították. Az esemény ötletgazdája, a város polgármestere, Nyakó József, mellőzve a fennköltebb megnevezést, szabadkozva, egyszerűen pálinkakóstolónak titulálta a nedűparádét. Csak helybeli pálinkás gazdák nevezhettek be a rangsorolással együtt járó megmérettetésre. Az est célja a mihályfalvi mézes megtalálása volt. Keresték azt az italt, amit protokolláris alkalmakkor felmutathatnak, odaajándékozhatnak mint helyi specialitást. Azért pálinkára gondoltak az italkeresés során, mert amint azt lapunknak az elöljáró elmondta, a város legalább kétezer háztartásában található kisebb-nagyobb mennyiségben kisüsti pálinka, ami többnyire kökényszilvából, szőlőből vagy törkölyből készül. Ugyanakkor a településen a méhészet is közkedvelt foglalatosság, aminek a nagy kiterjedésű akácerdők igen kedveznek, ezért ötvözték a két „mesterséget” a mézes pálinkában.

A legkiválóbb nedű kiválasztását nem szakemberekből álló zsűrire bízták, hanem az esten részt vevők szavazata döntött. Nyakó József úgy gondolta, ez a legdemokratikusabb módja a mihályfalvi mézes megtalálásának, így utólag senki sem vádolhatja őket részrehajlással. A megközelítőleg száz jelenlévő mindegyike végigkóstolta a mézes pálinkákat, majd az általa legjobbnak ítélt nedű mögött lévő kehelybe helyezte a belépőjeggyel kapott zsetont. A kóstolandó mennyiségre azért vigyáztak a részvevők, gyűszűnyi pohárba töltötték a próbaitalokat.

A szavazatok összeszámlálása során magabiztos fölénnyel Oláh Sándor tölgyfa hordóban érlelt lépesmézes borpárlata minősült a legkiválóbb italnak. Chirai Beáta főszervező elmondta, hogy innentől Oláh Sándor italát népszerűsíteni fogják, a mihályfalvi mézest mint márkanevet pedig levédetik. A gazdának az arányokat, a kezelési módot, a pontos receptúrát ismertetnie kell, illetve az elkövetkezőkben is a mostanival azonos minőséget kell produkálnia. A specialitás román elnevezése is ismeretes: Dulcele de Valea.

Az est során jótékonykodásra is lehetőség nyílt, Husztig Róbert helyi római katolikus káplán négy kaliforniai házinyulat bocsátott licitre. Az így befolyt 920 lejt a dévai Szent Ferenc Alapítvány érmihályfalvi gyermekotthonának adományozták.

Amint véget ért a nedűválasztás, a gyűszűpoharakat nagyobbakra cserélték, tovább folyt az asztaloknál az italmustra. Egy-két hörpintés után a nótázás sem maradt el, majd ízletes gulyás, csülökpörkölt került terítékre. Pálinkaest ide vagy oda, egy kiadós vacsora után magyar ember legszívesebben bort iszik. Ezúttal sem volt ez másként. A cigányok húzták a talpalávalót, csakhamar pörögtek a szoknyák, kezdődött a tánc.