Húsvéti dzsessz a Posticumban

A Grencsó István & Dukay Barnabás duó játszik április 16-án, vasárnap 19 órától a nagyváradi Posticum kulturális és ifjúsági központban. A belépőjegy 15 lejbe kerül. A kettős az utóbbi évek egyik különleges formációja a dzsessz és a kortárs zene határterületéről.
Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd dzsessz kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, amely azóta is az első számú zenekara. A triótól a big bandig különféle zenekarokkal szerepelt és készített felvételeket; a dzsessz, az etnozene, a pop, a rock, sőt a régi magyar tánczenék elemeit vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal.
Dukay Barnabás a győri Tinódi Lantos Sebestyén Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte zenei tanulmányait Unger Ilona (zongora) és Fekete Győr István (zeneszerzés) növendékeként. 1969 és ’74 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzést tanult Sugár Rezsőnél, diplomáját 1976-ban szerezte meg. 1970 és ’90 között az Új Zenei Stúdió tagja volt mint zeneszerző és előadó. 1974-től 1991-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt, szolfézst és zeneelméletet tanított. 1991 óta a Zeneakadémián oktat.