Nagy újítások a Festum Varadinumon

A Szent László-évre és a reformáció 500. évfordulójának ünnepére való tekintettel kéthetesre terebélyesedik az idei Festum Varadinum. Május 7–21. között számos kulturális eseményre várják az érdeklődőket. Mindemellett elő- és utórendezvények is gazdagítják a programot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A XXVI. Festum Varadinumot beharangozó sajtótájékoztatón Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: öt nagy újítás jellemzi az idei ünnepségsorozatot. Az első nagy változtatás az, hogy egyhetes helyett kéthetes lesz az eseménysorozat, sőt az elő- és utórendezvényeket is beleszámítva majd’ három héten át lesznek különféle programok a Varadinum jegyében. Közel 150 rendezvény lesz ez idő alatt. A másik újdonság az, hogy a Szigligeti Színházat is jelentékenyen bevonták a programba. A Varadinum keretében afféle színházi fesztivál várható. Elérhető áron kaphatók fesztiválbérletek és szabadjegyek. A megújhodást jelenti továbbá az erőteljes nyitás az ifjú generáció irányába. Partnerségre léptek olyan ifjúsági klubokkal, mint a Moszkva Kávézó, a Gekkó és a Bodega, melyek színvonalas magyar alternatív zenét játszó együtteseket hívnak meg. Ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy sok koncert is lesz a Varadinum keretében, például fellép a Kiscsillag és a Magashegyi Underground, illetve a fiatalok körében meglehetősen népszerű Wellhello, Soulwave és Elefánt zenekar. A retrózene kedvelőinek ajánlják Kefir, a Hip Hop Boyz, Kozsó, valamint az R-Go fellépését. Nem utolsósorban a Beatrice is fog koncertezni. Némelyik koncert ingyenes lesz, némelyik pedig belépődíjas.
A történelmi magyar egyházak erős jelenlétére is alapoznak a szervezők. Kiemelkedő esemény lesz a Szent László-zarándoklat május 14-én. A római katolikus egyházmegyei zarándoknapon mintegy harminc egyházi és világi méltóság jelenlétére számítanak. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálja, s itt lesz az ünnepélyen a Győrben őrzött Szent László-koponyaereklye. A körmenet a székesegyháztól a várig zarándokol. Május 20-án pedig a reformátusság ünnepel majd. A reformáció emlékünnepének programját a Bánk bán című operakoncert zárja a debreceni Csokonai Színház művészeinek előadásában.
Az ötödik újítás is lényeges: megünnepelik a Debrecen és Nagyvárad közötti 25 éves testvérvárosi kapcsolatot. A cívisváros az ottani önkormányzat támogatásával kb. 15 programot hoz el Váradra.
Szabó Ödön arról is szólt: sok új helyszín adott, és jó néhány szabadtéri rendezvény is várható, bőven lesz miből válogatni. Idén sem marad el a történészkonferencia, valamint a magyar filmek fesztiválja, ez utóbbi a Bukaresti Magyar Kulturális Intézettel való partnerségnek köszönhető. Ugyancsak hagyományos program a magyar közösségi majális, mely a tavalyelőtti helyszínen, a vársáncban lesz – a felhőtlen szórakozás jegyében. A majálison a koncertek és főzőverseny mellett iskolák és civil szervezetek is bemutatkoznak. Akik még jelentkezni szeretnének, április 30-ig naponta 10–16 óra között érdeklődhetnek ez ügyben a 0771/375–902-es telefonszámon.
Érdekesnek ígérkező tárlatokat is szerveznek. Többek között a debreceni Déri Múzeum magyar néprajzi kiállítását is meg lehet majd szemlélni a Körösvidéki Múzeum leendő új székhelyén, a hajdani hadapródiskolában. Szeretnék továbbá elhozni Váradra a Puskás Öcsi-emlékkiállítást.
Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke hangsúlyozta: négy esztendeje a Festum Varadinum új köntöst kapott, és az idén is e trend, ezen arculatváltás szerint állították össze a programot.
Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta: örömmel fogadták e felkérést, hiszen a színházi események harmonikusan kapcsolódnak a kínálathoz. Május 14-én 19 órától az egri GG Tánc és az Inversedance koprodukciójában a Traviata táncszínházi változatát mutatják be. Május 17-én 20 órától a békéscsabai Jókai Színház szerepel Örkény István Macskajátékával. Ennek a produkciónak az a különlegessége, hogy a közelmúltban elhunyt Csíky Ibolya játszott benne, s az előadás most azért nem hiúsul meg, mert helyette a lánya, Vindis Andrea elvállalta, hogy eljátssza Cs. Bruckner Adelaida szerepét. Május 19-én 19 órától a szatmárnémeti Északi Színház mutatja be William Shakespeare Tévedések vígjátéka című komédiáját Bocsárdi László rendezésében. Május 21-én 16.30 órától az egri Gárdonyi Géza Színház művészei játsszák Páskándi Géza Vendégségben című darabját, 19 órától pedig a debreceni Csokonai Színház mutatja be Yasmina Reza Művészet című előadását. Az egriekkel egyébként új az együttműködés, de hosszú távú kapcsolatot terveznek. Május 27-én 19 órától Udvaros Dorottya koncertezik, Majdnem valaki című albumát mutatja be, a dalszövegeket Bereményi Géza írta. Az előadásokat (a Vendégségben kivételével, ami a bábszínházban lesz látható) a színház nagytermében tartják meg. A Varadinum A és Varadinum B fesztiválbérletek öt-öt előadás megtekintésére szolgálnak. A Varadinum A 50 lej, a Varadinum B 60 lej, s a kettő közötti különbség az, hogy a B típusú fesztiválbérlet tulajdonosa a Vendégség helyett az Udvaros Dorottya-est megtekintésére jogosult. Fesztiválbérleteket és egy-egy előadásra érvényes szabadjegyeket április 25-től, keddtől lehet vásárolni a színház jegypénztárában.