Európa-kupát nyerhet a váradi pólócsapat

Huszonhat évvel azután, hogy a Nagyváradi Crișul Sportklub férfi vízilabdacsapata döntőt játszott a Kupagyőztesek Európa-kupájában, a kilencszeres bajnok Nagyváradi VSK-Digi pólósai írhatnak történelmet az Eurokupában.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kádár Kálmán edző együttese ötméteres dobásokkal nyerte meg a Verona elleni elődöntőt, így története eddigi legnagyobb sikerét érte el. Az Olaszországban január 18-án lejátszott első meccsen kétgólos előnyt szerzett a házigazda (12–10 volt a végeredmény), ám a február 18-án megtartott visszavágón sikerült ledolgoznia hátrányát a váradi együttesnek (5–3).

Telt ház volt a váradi Ioan Alexandrescu Uszodában, több ezer lelkes szurkoló, köztük sok gyerek buzdította a hazaiakat. A mérkőzést az olaszok kezdték jobban, az első negyedben Gallo büntetőjével szereztek vezetést. A második nyolc perc során kétszer voltak eredményesek a váradiak, előbb Negrean, majd Georgescu vette be Dejan Lazovics kapuját. A térfélcsere után ismét fordult a játék képe, az olaszoknál Petkovic és Blary lőtt gólt, így az utolsó negyed előtt 3–2-re vezettek. A záró nyolc perc során Negrean második találatával egyenlített a VSK (3–3), majd Georgescu duplázott (4–3), így már csak egy gólra volt szükség a hátrány ledolgozásához. Két perc ötven másodperccel a vége előtt a szerb Aszanovics is betalált 5–3-ra alakítva az eredményt. A végén mindkét gárda előtt akadt gólszerzési lehetőség, de az eredmény nem változott, így büntetődobások döntötték el a továbbjutás sorsát.

Pijetlovics, a nyerőember

Az idegtépő ötméteres-párbajt lélegzet-visszafojtva figyelte a váradi közönség. Negrean góljával előnybe került a VSK, ám Gallo egyenlített, majd Mihnea Gheorghe és Petkovic sem hibázott. A ráadást kiharcoló Aszanovics telibe találta az olaszok montenegrói kapusát, Lazovicsot, utána Luongó góljával már a vendégek álltak továbbjutásra. Georgescu találata visszahozta a váradi reményeket, de kapusbravúr kellett a továbbjutáshoz. A VSK-Digi hálóőre, a szerb válogatottal olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet szerzett Gojko Pijetlovics bravúrral hárította a Verona horvát gyökerekkel rendelkező grúz légiósának, Jelacának a lövését. Az ötödik párharcot Nikola Radjen gólja nyitotta, a volt szerb válogatott védő, aki kétszer is magasba emelhette az Euroliga (a jelenlegi Bajnokok Ligája elődjének számító sorozat) serlegét, s először játszott a VSK-ban, laposan lőtt Lazovic kapujába, majd Pijetlovics vált a meccs hősévé. Az eksztázisban védő kapus bravúrral hárította az olaszok csapatkapitányának, Andrea Razzinak a lövését, így a VSK-Digi 4–3-ra megnyerte az ötméteres-párbajt, a meccset pedig 9–6 arányban, így összesítésben 19–18-ra múlta felül ellenfelét.

Pijetlovics a meccs harmadik negyedében, 2–1-es váradi vezetésnél már megfogta Petkovic büntetőjét, majd a ráadásban további két ötméterest hárított. Ismét bizonyította, hogy méltán tartják a világ egyik legjobbjának. Nem csoda, hogy a medencében tartott rövid ünneplés után a szerb hálóőr tiszteletkört tett a tomboló közönség előtt.

Kádár Kálmán edző és segítője, Gheorghe Dunca, a következő játékosoknak szavaztak bizalmat a Verona elleni párharc visszavágóján: Gojko Pijetlovics és Dorin Creţu – kapusok, Mihnea Gheorghe (1 gól), Tiberiu Negrean (3), Nicolae Diaconu, Mihnea Chioveanu, Szabó István, Mateja Aszanovics (1), Borisz Pavlovics, Andrei Creţu, Ramiro Georgescu (3), Nikola Radjen (1), Bogdan Remeş – mezőnyjátékosok.

Neves ellenfél

A másik ágon a Ferencváros jutott be a döntőbe, miután a visszavágón 6–4-re legyőzte a montenegrói Jadran Carine Herceg Novi együttesét, így összesítésben 17–16-ra bizonyult jobbnak. Hogy Varga Zsolt együttese milyen kiválóságokkal rendelkezik, az a következő felsorolásból derül ki: Vogel Soma és Gárdonyi András – kapusok, Varga Dániel, Madaras Nobert, Sztefan Mitrovics, Jansik Szilárd, Szirányi Balázs, Marko Avramovics, Katonás Gergő, Marko Csuk, Tóth Márton, Nyéki Balázs, Dőry Farkas – mezőnyjátékosok.

A két olimpiai és világbajnok pólózót, Varga Dánielt és Madaras Norbertet, valamint a szerb Mitrovicsot, Avramovicsot és Csukot soraiban tudó Fradi kemény ellenfél lesz a fináléban. Ami a zöld-fehéreket illeti, húsz év elteltével játszhatnak ismét kontinentális kupadöntőt ebben a sorozatban. Annak idején az Európa-kupa elődjének számító LEN-kupában alulmaradtak az Újpesttel szemben.

A döntő mérkőzéseire március 22-én és április 5-én kerül sor. Hogy melyik csapat kezd majd hazai közönség előtt, az az Európai Úszószövetség (LEN) sorsolásán derül majd ki.

Spliti emlékek

Nagyváradi vízilabdacsapat másodszor került nemzetközi kupa döntőjébe. 1981-ben a Crișul jutott be a Kupagyőztesek Európa-kupájának (KEK) négyes fináléjába. Az akkori Jugoszláviában megtartott döntő házigazdája a POSK Split volt, s végül elhódította a serleget, miután a döntő meccsen 14–12-re legyőzte a váradiakat.

Az akkori fináléról kevés írásos emlék maradt fenn, lapunk azonban megszerezte a döntős váradi csapat összeállítását: Kiss Csaba és Mihai Rada – kapusok, Claudiu Rusu, Rácz Péter, Vasile Ungureanu, Liviu Garofeanu, Fejér Iván, Cornel Gordan, Dorin Costraș, Emil Fărcuța, Radu Arabagiu, Illés Zoltán és Roberto Pantea – mezőnyjátékosok. A csapat edzője Nicolae Rusjinshi, segítője pedig Ioan Alexandrescu, a váradi klub későbbi elnöke volt.

Abban az évben a váradi csapat újoncnak számított a nemzetközi porondon, ám sikerrel vette a Kolozsváron megtartott első tornát (14–5 a keletnémet Rote Erde Hamm, 14–11 a genovai Pro Recco, 13–13 a spanyol Montjuich ellen), majd pedig a Kecskeméten megtartott elődöntőt is (8–4 a holland Hágai Zian Vitesse, 12–10 a görög Glyfada és 9–9 a házigazda Szentesi VK ellen). A november 27–29. között Splitben megtartott döntőn a Körös SK 13–6-ra verte a szentesieket, 11–8-ra pedig a spanyol Montjuich gárdáját, ám az első helyről döntő mérkőzésen kétgólos (14–12) vereséget szenvedett a játékvezetői „hátszéllel” játszó házigazdáktól.

Hajdu Attila